Comisia Europeana a acuzat Romania si Bulgaria ca nu-si dau interesul in combaterea rapida a coruptiei si in reformarea Justitiei. Rapoartele interimare au fost prezentate luni la Bruxelles
In cazul Romaniei, sunt criticate amendamentele aduse de Parlament Codului Penal si Codului de Procedura Penala, amendamente care pun mari piedici in calea anchetei si a acuzarii. Bulgaria
prezinta insa o serie de neajunsuri suplimentare: o criminalitate organizata impotriva careia Guvernul de la Sofia nu arata ca ar fi desfasurat mijloace suficiente, precum si o lipsa de cooperare cu executivul european, reflectata in faptul ca Bulgaria nu a transmis Comisiei Europene suficiente date, ceea ce e subliniat in mai multe randuri in raport, infomeaza Romania Libera. De la anuntul continutului raportului s-au inregistrat proteste din partea Bulgariei. Misiunea Bulgariei pe langa UE a subliniat ca e vorba doar de un raport de tranzitie, in asteptarea celui important, din vara, in vreme ce presa din Bulgaria a contestat faptul ca Bulgaria nu ar fi trimis toate datele la timp.

Tot cu referire la activitatea CSM, Raportul CE consemneaza sec ca, „in noiembrie 2007, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a lansat anchete privind citiva procurori pentru fraudarea concursurilor pentru pozitii de conducere in cadrul Parchetelor”. Daca in ce priveste concursurile, Comisia a amintit de suspiciunile de coruptie, in ce priveste recrutarile de magistrati in sistem, impresia comisarilor europeni este de amatorism din partea CSM. „Aproximativ jumatate dintre recrutarile din sistemul judiciar au urmat o procedura ad-hoc, pentru a asigura ocuparea rapida a posturilor vacante existente. In aceste cazuri, posturile vacante au fost ocupate pe baza de interviuri si de experienta in munca, fara a controla calificarile sau pregatirea noului magistrat”, apreciaza Comisia.

Cotidianul relateaza ca raportul trece in revista si cele noua dosare de coruptie ale unor fosti si actuali ministri anchetati de DNA. Comisia aminteste ca in octombrie 2007 DNA a solicitat avizul presedintelui Basescu pentru anchetarea celor opt demnitari, dar ca acest aviz a fost acordat procurorilor abia in ianuarie, „dupa dezbateri juridice si politice intense”. La sfirsitul anului trecut insa, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a restituit DNA doua dosare de coruptie pe numele fostului premier Adrian Nastase si unul care-l priveste pe fostul secretar general al guvernului PSD, Serban Mihailescu. In decembrie, CE a trimis la Bucuresti o echipa de experti pentru a lamuri, impreuna cu judecatorii ICCJ, cu CSM si DNA, soarta acestor dosare. Expertii au primit atunci interpretari contradictorii din partea ICCJ si DNA, fapt consemnat astfel in Raportul de tara: „Nu este clar daca motivatia instantelor inseamna ca probele sint inadmisibile, facind necesare noi anchete, sau inseamna ca procuratura poate rectifica situatia, fara a fi necesara reinceperea procedurilor”. Dupa ce expertii CE au plecat, judecatorii ICCJ au motivat doua restituiri de dosare catre DNA, considerind ca procurorii trebuie sa refaca in intregime anchetele penale. Aceasta intirziere explica dubiul Comisiei in ce priveste dosarele restituite DNA.

In concluzie, Romania a facut progrese neconvingatoare in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, a inregistrat intarzieri in toate domeniile reformei sistemului judiciar si propune un Cod de Procedura Penala care poate afecta anchetele din alte state UE si lupta impotriva terorismului international, se arata in raportul Comisiei Europene privind Justitia din Romania.

EVZ
precizeaza ca documentul intermediar, publicat ieri de colegiul comisarilor europeni, subliniaza ca situatia prezenta genereaza ingrijorare. „Situatia din teren da nastere la preocupari a caror abordare este necesara inainte de efectuarea de catre Comisie a unei evaluari complete in luna iunie“, afirma comisarii europeni. Raportul din iunie va contine recomandarea Comisiei cu privire la activarea sau nu a clauzei de salvgardare pe Justitie, care ar duce la nerecunoas terea in UE a hotararilor justitiei din Romania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.