Procurorii Parchetului General au inchis dosarul ministrului Ludovic Orban, desi au constatat ca acesta a lovit o tinara cu masina, a parasit locul accidentului si a facut fals in declaratii
Parchetul General l-a scos ieri basma curata pe ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, in dosarul deschis la sfirsitul anului trecut, cind acesta a lovit o tinara pe trecerea de pietoni, dupa care a parasit locul accidentului si a declarat incidentul abia la 36 de ore de la producerea sa. Procurorii au hotarit neinceperea urmaririi penale in legatura cu toate cele trei infractiuni pentru care l-au anchetat.

Astfel, de infractiunea de „vatamare corporala din culpa“, Orban a scapat pentru ca medicii legisti au stabilit ca leziunile au necesitat mai putin de 10 zile de ingrijiri medicale, limita minima pentru care legea ia in considerare fapta ca si infractiune, informeaza Cotidianul. De a doua, „parasirea locului accidentului“, ministrul Transporturilor a scapat tot cu ajutorul celor 10 zile „neimplinite“, pentru ca fuga ar fi fost luata in seama doar daca se dovedea existenta victimei, iar aceasta n-a putut fi dovedita juridic tot prin lipsa celor 10 zile. Practic, pentru cele doua infractiuni, Orban a fost salvat de o decizie luata in octombrie 2007 de Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a stabilit ca „victima a unei vatamari corporale“ este doar persoana care a fost ingrijita medical cel putin zece zile.

Potrivit medicilor de la Institutul de Medicina Legala (IML) Bucuresti, Simona Todean prezenta mai multe leziuni minore, unele fiind mai vechi, in privinta celor mai recente medicii legisti neavand indicii clare ca ele ar fi fost cauzate de impactul cu un autovehicul. Leziunile recente se aflau pe partea dreapta, la mana si picior, si, potrivit aceleiasi surse, ele puteau proveni dintr-o cazatura.

Tatal presupusei victime a accidentului ministrului Orban a declarat pe 21 decembrie, dupa ce a fost audiat la Parchetul General, ca fusese, cu o zi in urma, cu fiica sa, Simona Todean la Institutul de Medicina Legala fara sa precizeze care a fost scopul acestui demers. Potrivit Romania Libera, Gavril Todean a negat faptul ca fiica sa ar fi victima accidentului produs de ministrul transorturilor si a precizat ca aceasta a alunecat pe gheata si a cazut cu putin timp inainte ca Ludovic Orban sa derapeze.

Parchetul General a cerut cauza privind evenimentul rutier care a avut loc duminica, 16 decembrie, pe soseaua Cotroceni, in care a fost implicat ministrul Ludovic Orban, de la Brigada Politiei Rutiere din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti. Solicitarea a fost facuta de Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie avand in vedere informatiile publice conform carora evenimentul rutier s-a soldat cu victime omenesti.Ministrului transporturilor, Ludovic Orban, i-a fost suspendat permisul de conducere dupa ce s-a prezentat pe 17 decembrie, in jurul orei 19.30, la sediul Brigazii Politiei Rutiere a Capitalei pentru a declara un accident in care fusese implicat duminica in jurul pranzului.

EVZ il citeaza pe Orban: „Nu am accidentat pe nimeni, nu am parasit locul faptei, nu am incercat sa ascund existenta acestui eveniment rutier si acest adevar nu poate fi contrazis de nimeni“. Afirmatiile sale sunt cu atat mai ciudate cu cat, in perioada imediat urmatoare accidentului, ministrul a oferit cel putin trei variante contradictorii. A inceput prin a nega intregul accident, a continuat prin a accepta ca a fost implicat intr-un incident minor, dar care nu s-a soldat cu victime si a incheiat apoteotic: imediat dupa coliziune a vazut o fata care plangea pe trotuar si a intrebat-o ce i s-a intamplat.

Dupa ce au stabilit ca Orban a lovit-o intr-adevar pe adolescenta, procurorii au ajuns la concluzia ca aceasta nu poate fi considerata „victima“ in intelesul legii penale, deoarece a avut nevoie doar de doua-trei zile de ingrijiri medicale. Potrivit anchetatorilor, „cauzarea unor leziuni care necesita mai putin de 10 zile de ingrijiri medicale nu este prevazuta de legea penala ca infractiune“ si, prin urmare, Orban nu poate fi acuzat de vatamare corporala.

De asemenea, el nu poate fi acuzat nici de parasirea locului accidentului si nici de fals in declaratii, pentru ca si aceste doua infractiuni implica existenta unei „victime“. Prin urmare, procurorii au inchis dosarul „Orban“ cu o solutie de NUP.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.