Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS, a apreciat vizita lui Tariceanu la institutie, afirmand ca seful Executivului este primul demnitar care vine la Colegiu, dar, din pacate, nu crede ca solutia sa de orodonanta de urgenta va fuunctiona
Mircea Dinescu, membru al Colegiului CNSAS, a comentat luni vizita premierului Tariceanu la sediul institutiei, afirmand ca seful Executivului este primul demnitar care vine la Colegiu, dar, din pacate, vine sa participe la parastasul acestei institutii, care va fi dusa la "fiare vechi".

"Tariceanu este primul demnitar care vine la CNSAS si, in loc sa vina la botez, cum era normal, a venit chiar la parastasul CNSAS", a comentat Dinescu, la inceputul intalnirii dintre premier si reprezentantii Colegiului.

"Cand se face un vapor si se inaugureaza, se da cu o sticla de sampanie si merge in larg. Ei bine, vaporul va fi trimis la fier vechi", a mai spus Dinescu, referindu-se la soarta CNSAS.

Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a intalnit luni dimineata cu reprezentantii CNSAS, pentru a discuta despre situatia creata in urma sentintei Curtii Constitutionale.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat sambata ca PNL are responsabilitatea majora de a asigura continuarea accesului la propriul dosar si a deconspirarii, dar nu a dat nicio varianta pentru rezolvarea situatia, ci a precizat ca a constituit o comisie pe acest subiect.

Premierul a asigurat ca, prin parghiile avute la dispozitie, se va asigura pe mai departe existenta si functionarea a unei structuri a "CNSAS sau daca vreti poate denumita altfel" care sa permita accesul la propriul dosar, deconspirarea si pastrarea fondului arhivistic, astfel incat sa se duca mai departe un proces care a avut loc in toate tarile fost comuniste.

"Ar fi regretabil sa constatam ca de fapt securitatea sau urmasii securitatii sunt mai tari decat ceea ce vrea o societate intreaga astazi", a comentat Tariceanu, care a dat asigurari ca se vor face consultari cu societatea civila, pentru ca PNL "considera ca este o responsabilitate a lui pentru a scoate din impas institutia denumita CNSAS".

La finalul intrevederii pe care a avut-o cu reprezentantii CNSAS, Tariceanu a precizat ca va cauta cea mai buna formula juridica pentru iesirea din impasul in care a ajuns aceasta institutie dupa decizia CCR, iar Hotararea de Guvern ar putea fi urmata de o Ordonanta de Urgenta care sa reglementeze situatia, in acord cu verdictul magistratilor de la Curtea Constitutionala, premierul subliniind ca nu se are in vedere subordonarea aceste institutii fata de Executiv.

"Vreau sa subliniez ca acest Colegiu are un grup de cercetatori foarte buni care trebuie sa isi continue activitatea. Eu voi incerca in perioada urmatoare sa gasesc o formula juridica, probabil o Hotarare de Guvern, care va permite Colegiului sa isi continue activitatea si urmeaza apoi sa elaboram o Ordonanta de Urgenta care va tine cont de decizia Curtii Constitutionale si care va da Justitiei partea de judecare a calitatii sau necalitatii de informator al fostei Securitati", a comentat premierul, adaugand ca aceasta i se pare a fi cea mai buna solutie.

Tariceanu a mai comentat faptul ca decizia Curtii Constitutionale creeaza o problema serioasa de functionare ca structura care a permis numerosilor cetateni sa isi vada propriul dosar de Securitate. "Cred ca este obligatoriu sa caut o solutie ca aceasta activitate a CNSAS sa continue ca dosarele sa ramana in cadrul unei institutii publice si nu sa ramana in zona SRI sau la armata unde accesul era practic imposibil pentru cetateni", a declarat premierul. "Doresc foarte mult ca Romania sa nu faca nota discordanta fata de celelalte tari comuniste in care activitatea de deconspirare si de acces neingradit al dosarele fostei securitati s-a reusit sa fie dusa pana la capat", a conchis Tariceanu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.