Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis joi o parte dintre exceptiile ridicate de avocatii lui Dan Voiculescu si a decis ca intreaga lege de functionare si organizare a CNSAS este neconstitutionala.
EVZ informeaza ca la sesizarea lui Dan Voiculescu, Curtea Constitutionala a decis ca legea de functionare a institutiei nu este in acord cu Legea fundamentala. Turnatorul Dan Voiculescu-Felix a desfiintat, practic, CNSAS. Printre beneficiari se mai numara Mona Musca, IPS Pimen si Constantin Balaceanu-Stolnici. Colegiului CNSAS i s-a lua practic atributia de a deconspira fosta Securitate.
Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) risca sa fie desfiintat sau, in cel mai fericit caz, sa ramana un simplu depozitar al dosarelor fostei politii politice, dupa ce judecatorii Curtii Constitutionale au decis ieri, in unanimitate, ca legea de organizare si functionare a institutiei este neconstitutionala.

Colegiului CNSAS i s-a lua practic atributia de a deconspira fosta Securitate, ca urmare unei sesizari facute la Curtea Constitutionala de Dan Voiculescu, titularul unei decizii de colaborare cu fosta politie politica sub numele de cod „Felix“. Daca guvernul sau parlamentul nu vor gasi in 45 de zile o formula legislativa care sa convina deciziei Curtii, CNSAS va fi practic desfiintat, iar verdictele date pana acum vor deveni nule. Dupa mutila rile succesive ale legii in parlament, singura solutie pe care o vad membrii Colegiului CNSAS ar fi o ordonanta de urgenta a guvernului.

Potrivit Cotidianul, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a admis joi exceptiile de neconstitutionalitate ridicate in toamna anului trecut de Sergiu Andon, avocatul lui Dan Voiculescu in procesul cu Consiliul National al Studierii Arhivelor Securitatii (CNSAS), in urma deciziei de politie politica pe care acesta a primit-o. Andon solicitase atunci Curtii de Apel Bucuresti (CAB), instanta la care pot fi contestate deciziile CNSAS, sa trimita Curtii Constitutionale 12 exceptii care priveau zece articole din Legea nr. 187/1999 (Legea CNSAS) si doua din Ordonanta de Urgenta nr. 16/2006, care completa respectiva lege.CAB a trimis insa doar sapte exceptii mai departe la CCR. In plus, Andon a contestat, paralel, si intreaga lege a CNSAS. Aceasta ultima exceptie a fost admisa ieri de CCR, care, de fapt, le includea si pe cele legate de articolele de lege. „Curtea Constitutionala a examinat exceptia de neconstitutionalitate a Legii nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste si a constatat, cu unanimitate de voturi, ca dispozitiile legii, precum si cele ale art. II si art. V din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 16/2006 sint neconstitutionale, articole care reactualizeaza legea in cauza“, a comunicat ieri institutia, care a precizat ca in cursul zilei de astazi va da publicitatii si motivarea acestei decizii.


Membrii Colegiului CNSAS s-au aratat consternati de decizia Curtii Constitutionale si acuza presiunile politice care exista din cauza apropiatei campanii electorale, declara Ziua. Mai mult, ei acuza magistratii Curtii ca si-au contrazis o hotarare anterioara, care stipula ca verdictele nu au caracter de sanctiune juridica."Traim un moment trist, care pune in discutie consolidarea democratiei in tara noastra", ne-a spus un membru CNSAS. Mircea Dinescu a fost mai transant si a declarat ca s-a dat o lovitura de gratie Colegiului, tocmai intr-un an electoral. "Gata! S-a terminat! Toata povestea de la condamnarea comunismului s-a dovedit a fi o joaca ridicola, pentru ca aceasta Curte Constitutionala, formata din baieti de pe vremuri, reuseste sa dea lovitura de gratie CNSAS-ului, intr-un an in care au loc alegeri parlamentare si intr-un an in care CNSAS nu mai are doar 7000 de dosare, cum a avut in cealalta legislatura, ci doua milioane de dosare", a comentat suparat vestea Mircea Dinescu, citat de Mediafax. El a sustinut ca s-a ajuns la aceasta aici din cauza "unui fost sef de sectie la Scantei", a unui fost informator, in cardasie cu aia de la Curtea Constitutionala". Ladislau Csendes, presedintele Colegiului, a declarat ieri ca a fost uimit de decizia data, deoarece exista o hotarare data de Curte anul trecut, care preciza ca verdictele CNSAS nu au caracter de sanctiune juridica. "Acum si-au contrazis chiar decizia lor anterioara", a spus Csendes. "Bucurie mare pentru unii. Credeam ca Iliescu si ai lui sunt dusmanii nostri, dar uite ca acum altii au reusit. Intrasem prea mult in magistrati si i-a deranjat", a afirmat un alt membru al Colegiului.


Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), judecatoarea Lidia Barbulescu declara ca : "Decizia Curtii Constitutionale ne arata ca o asemenea institutie precum CNSAS nu apare in ordinea de drept constitutional a tarii". Mai sunt si alte institutii neconstitutionale in tara asta si probabil ca le va veni randul'', ne-a declarat ieri presedintele CSM, judecatoarea Lidia Barbulescu, citata de Jurnalul National. Seful CSM a opinat ca "toate verdictele emise de CNSAS privind colaborarea unor persoane cu Securitate vor fi lovite de nulitate atata vreme cat au fost emise de o institutie care s-a constatat ca a functionat neconstitutional''. Magistratul considera ca "ar fi o greseala sa consideram ca deciziile Curtii Constitutionale sunt valabile numai pentru viitor, pentru ca ele constata o neconstitutionalitate a unei legi ori a unui text de lege si e ca si cum acea lege sau text de lege n-ar fi existat''. "A nu se confunda efectele Deciziei CC cu textele de lege care, modificate, nu retroactiveaza. Deci nu se poate vorbi de neretroactivitatea legii in cazul Deciziei Curtii Constitutionale, deoarece Curtea a constatat ca aceasta institutie (n.r. - CNSAS) a functionat in afara legii fundamentale'', ne-a declarat presedintele CSM. "Daca toata legea a fost declarata neconsitutionala, nu stiu inca daca este asa, atunci, practic, in momentul asta Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii nu mai exista'', ne-a declarat si presedintele Curtii Supreme de Justitie, Nicolae Popa. "Si la noi la instanta avem un proces in care se contesta calitatea unor membri CNSAS, ca nu ar indeplini conditiile prevazute de lege. Decizia CC determina scoaterea acestor procese de pe rol'', a mai spus Nicolae Popa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.