Dupa ce au ales Romania drept invitat de onoare al Carnavalului venetian, italienii au solicitat participarea Teatrului Masca, a lui Dan Puric si a Fanfarei Savale

Vineri a debutat seria de evenimente romanesti la Venetia, marcata de vernisajul expozitiei „Apa si lutul“, organizata de Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti“, cu sprijinul Institutului Cultural Roman (ICR). Vor urma, saptamina viitoare, spectacole sustinute de Orchestra Philarmonia, Dan Puric, Shukar Collective, Teatrul Masca si Fanfara Savale, potrivit Cotidianul.

Participarea Romaniei ca invitat de onoare al celebrului carnaval a pornit de la o colaborare a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia cu municipalitatea orasului-laguna. Directorul interimar al ICR Venetia, Monica Joita, a explicat pentru Cotidianul cum a ajuns Romania cap de afis la carnaval: „Am fost contactati in august 2007 de catre Primaria Venetiei, care, in cadrul programului 'Venetia - poarta spre Est>>, desfasoara activitati de colaborare culturala cu tarile est-europene.


Potrivit IT&RO(Situl Romanilor Din ITALIA), editia 2008 a Carnavalului de la Venetia, intitulata „SENSATION - 6 SENSI x 6 SESTIERI”, atribuie sase sensuri/simturi celor sase cartiere venetiene istorice. Romania devine cel de-al saptelea simt si sens, aducand un plus de valoare prin artistii care fac demonstratia atat a traditiilor, cat si a talentului interpretativ - de la muzica clasica la jazz, de la teatru de strada la Calusari si mestesuguri populare. Participarea Romaniei la evenimentul cel mai vizibil din Italia este o dovada atat a interesului de care se bucura valorile artistice si de civilizatie romanesti in Italia, cat si a normalitatii legaturilor noastre culturale.

Lazy
ne invita in orasul celor 118 insule, 354 de poduri si 177 de canale care asteapta la sfarsitul lunii ianuarie aproximativ 1 milion de turisti. Carnavalul venetian va incepe anul acesta pe data de 25 ianuarie si va lua sfarsit in a cincea zi a lui februarie. Vechi de aproape 1000 de ani, acest eveniment dedicat culorilor, mastilor si basmelor reprezinta unul dintre cele mai fascinante momente turistice ale fiecarui an. Pe buna dreptate se spune ca nu ai vazut cu adevarat Venetia daca nu ai vizitat-o in timpul Carnavalului.


Asa cum originile Venetiei nu sunt foarte bine cunoscute, nici vechimea Carnavalului nu este extrem de clara. Interesant este ca primele referiri asupra acestui Carnaval sunt de fapt interdictii - ceea ce spune multe despre libertinajul si exotismul sexual al acelei epoci. Prima atestare a acestei festivitati dateaza din anul 1268 si este reprezentata de o lege care interzice participantilor sa practice jocul “oualelor”. Nu se stie nici in prezent in ce consta un astfel de joc. Cert este ca in februarie 1458 a fost dat un decret care interzicea barbatilor sa se costumeze in femei in timpul sarbatorii. Astfel de acte, care condamnau sau incercau sa infraneze comportamentul de o moralitate “indoilenica” a participantilor la Carnaval au fost promulgate in toata perioada medievala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.