CSM a decis ca informatiile privind traseul profesional, sanctiunile si calificativele primite de fostii si actualii magistrati, care apar in mapele profesionale ale acestora, sunt informatii de interes public
Plenul CSM a decis ieri prin vot ca informatiile privind traseul profesional si sanctiunile si calificativele primite de fostii si actualii magistrati care apar in mapele profesionale ale acestora, sunt informatii de interes public. Potrivit presedintelui CSM, Lidia Barbulescu, toti membri Plenului au fost de acord cu faptul ca informatiile privind traseul profesional al fostilor si actualilor magistrati sunt de interes public. In legatura cu natura calificativelor, 17 dintre cei 18 membri ai Plenului au votat "pentru", iar unul impotriva. Votul a fost la fel si in cazul legat de regimul sanctiunilor. 17 din cei 18 membrii au fost de acord ca respectivele informatii sa fie date publicitatii numai prin intermendiul CSM.

La anuntarea rezultatelor, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, Viorica Costiniu, a anuntat ca organizatia pe care o reprezinta va sesiza Consiliul consultativ european al Judecatorilor, nemultumita de decizia CSM.

Membrii CSM au dezbatut si asupra necesitatii ca mapele profesionale ale fostilor magistrati depozitate in prezent la Ministerul Justitiei (cele ale judecatorilor) si la Parchetul Instantei Supreme (cele ale procurorilor) sa fie transferate catre CSM. Celelalte elemente se pot furniza doar in baza Legii 677/2001 privind datele personale, doar cu acordul persoanei vizate. Potrivit NewsIn, intre aceste documente, ce faceau obiectul continutului acestor dosare inainte de 1989, s-ar putea afla acte precum caracterizarile si notele de referinta. Procurorul general Laura Codruta Kovesi a sustinut ca, potrivit legii, documentele profesionale ale fostilor procurori trebuie sa ramana la Parchetul General si ca ele nu pot fi transferate in absenta unei hotarari clare a CSM care ulterior sa fie transpusa in lege. Membrii CSM au discutat si despre arhiva SIPA, Angela Harastasanu propunand ministrului interimar al Justitei Teodor Melescanu sa initieze o hotarare de Guvern prin care documentele din aceasta arhiva sa fie si ele transmise catre CSM. Membrii CSM au apreciat ca util transferul mapelor profesionale ale fostilor magistrati catre institutie, dat fiind ca multi dintre acestia vor sa revina in sistem, iar CSM este obligat, potrivit legii, sa verifice trecutul profesional al fiecaruia inainte de a lua o decizie.

Pozitia lui Kovesi

Procurorul general intentioneaza sa conteste decizia CSM referitoare la faptul ca datele din mapele profesionale ale magistratilor nu pot fi puse la dispozitie la cerere decat cu acordul plenului Consiliului, apreciind ca aceasta "contravine flagrant" Legii 544 privind informatiile de interes public. "Teoretic, de astazi incolo, pentru a raspunde oricarei cereri intemeiate pe Legea 544/2001, prin care sunt solicitate date din mapa profesionala a unui procuror, noi trebuie sa obtinem avizul CSM. Practic, trebuie sa se ia aviz pentru a putea raspunde la o cererere care este adresata Parchetului General de o alta institutie, ceea ce inseamna implicit incalcarea Legii 544 privind liberul acces la informatii de interes public", au declarat surse judiciare, citate de Mediafax. Kovesi si-a metinut pozitia fata de faptul ca arhiva cu dosarele fostilor procurori trebuie sa ramana la Ministerul Public, in absenta unei reglementari ca aceasta sa fie preluata de CSM. Procurorul general a declarat ca in cadrul discutiilor s-a scos in evidenta faptul ca sunt situatii juridice diferite in privinta publicarii mapelor profesionale ale fostilor si actualilor magistrati. "Nu trebuie pus in discutie ce nu convine sau nu, ci trebuie sa respectam legea in vigoare. Pe Legea arhivelor nationale suntem (Ministerul Public - n.r.) depozitarul si gestionarul acestei arhive. Am scos in evidenta faptul ca sunt situatii juridice diferite, respectiv a procurorilor care sunt in functie si a celor care nu mai detin functiile", a spus Kovesi.

Votul lui Melescanu

Ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, a declarat ca propune o reevaluare a statutului mapelor profesionale ale fostilor judecatori, pe care le gestioneaza in prezent, si s-a declarat de acord ca, in conditiile legii, sa cedeze documentele in favoarea CSM. Kovesi si-a metinut pozitia fata de faptul ca arhiva cu dosarele fostilor procurori trebuie sa ramana la Ministerul Public, in absenta unei reglementari ca aceasta sa fie preluata de CSM. "Au fost niste dezbateri extrem de politice astazi in CSM pe tema mapelor profesionale. Desi votul a fost secret, nu va pot ascunde faptul ca am votat pentru ca informatiile considerate de magistratii CSM ca fiind de interes public sa poata fi date publicitatii prin intermediul CSM. Mai mult, ascultand opiniile si motivele invocate de magistratii din CSM, am inteles necesitatea transmiterii acestor documente catre CSM, astfel ca propun sa se faca o reevaluare a statutului acestora, avandu-se in vedere varianta predarii lor catre CSM", a declarat Melescanu la finalul primei sedinte a CSM la care a participat. In opinia acestuia, mapele si dosarele SIPA ar trebui sa urmeze regimul comun al documentelor arhivate, potrivit prevederilor legale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.