Pelicula “4 luni, 3 saptamani si 2 zile” de Cristian Mungiu nu se regaseste intre cele noua filme din selectia preliminara in cursa pentru Oscarul pentru Cel mai bun film intr-o limba straina, informeaza NewsIn.
Nominalizarile pentru Oscarul pentru film intr-o limba straina se fac in doua etape. Intai sunt selectionate noua pelicule din cele 63 declarate eligibile, apoi sunt anuntate cele cinci filme nominaizate, pe 22 ianuarie.

Filmul care reprezenta Romania in cursa pentru Oscar, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", nu se afla pe lista de noua pelicule, publicata pe site-ul oficial al competitiei, Oscars.org. Au fost selectate pe lista scurta "The Counterfeiters" (Austria), "The Year My Parents Went on Vacation" (Brazilia), "Days of Darkness" (Canada), "Beaufort" (Israel), "The Unknown Woman" (Italia), "Mongol" (Kazahstan), "Katyn" (Polonia), "12" (Rusia) si "The Trap" (Serbia).

Anuntul vine dupa ce, duminica noaptea, filmul romanesca premiat cu Palme d'Or a pierdut Globul de Aur pentru film strain, categorie la care era nominalizat, comenteaza NewsIn.

Dupa cum arata Cotidianul, criteriile politice, sumele mari investite in lobby si ruptura dintre Academia Americana si Cannes sint explicatiile furnizate de specialistii care incearca sa elucideze absenta lui „4, 3, 2“ de la Oscaruri.

„The Counterfeiters“ (Stefan Ruzowitzky, Austria), „The Year My Parents Went on Vacation“ (Cao Hamburger, Brazilia), „Days of Darkness“ (Denys Arcand, Canada), „Beaufort“ (Joseph Cedar, Israel), „Necunoscuta“, (Giuseppe Tornatore, Italia), „Mongol“ (Serghei Bodrov, Kazahstan), „Katyn“ (Andrzej Wajda, Polonia), „12“ (Nikita Mihalkov, Rusia) si „The Trap“ (Srdjan Golubovic, Serbia). Acestea sint cele noua pelicule pe placul membrilor Academiei Americane de Film (AAF), care le-au inscris in ultima etapa a bataliei pentru Oscarul dedicat lungmetrajelor straine.

„Sint dezamagit, desigur, ca '4 luni, 3 saptamini si 2 zile>> nu a fost selectionat printre filmele care continua cursa pentru Oscar, in principal pentru faptul ca primirea grozava din presa americana crease aceasta asteptare. Daca parcurgem insa lista filmelor retinute, fata de cea a filmelor neretinute, constatam ca sintem intr-o companie foarte placuta si ca votantii pentru Oscarurile americane pentru film strain pur si simplu prefera un alt tip de cinema“ a fost replica lui Cristian Mungiu la optiunea AAF. Cineastul, aflat la Tokyo pentru promovarea filmului, a adaugat ca „premiile si distinctiile au, fara indoiala, rostul lor in promovarea filmelor, insa e bine sa ne amintim cu ocazii ca aceea de azi ca reusita unui film consta in emotia pe care o resimt spectatorii privindu-l, mai mult decit in onorurile publice pe care se intimpla sa le colectioneze sau nu“.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.