Colegiul Medicilor din Romania nu are nicio competenta in cazul doctorului Sorin Oprescu, acuzat ca si-a falsificat dosarul de profesor, institutiile cu responsabilitati in acest sens fiind Ministerul Educatiei si Universitatii Carol Davila, a afirmat astazi presedintele Vasile Astarastoae

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania a tinut insa sa precizeze ca in plan personal, are indoieli asupra veridicitatii informatiilor potrivit carora medicul Sorin Oprescu a devenit profesor universitar dupa ce a plastografiat dosarul pe baza caruia si-a obtinut titlul.

"Eu, personal, am mari indoieli, caci dosarul domnului Oprescu a trecut prin mai multe filiale, se poate ca la evaluare comisia sa nu obseve o lucrare, dar in presa se spune ca ar fi vorba de sase lucrari, ceea ce mi se pare putin probabil", a spus Astarastoae.

Totodata, oficialul CMR a mentionat ca in aceasta perioada au loc alegeri universitare in toata tara si ca se asteapta sa mai apara "astfel de fumigene". "Ma refer la orice gen de acuzatii, este o perioada mai fierbinte, se lanseaza zvonuri, inclusiv legate de viata personala. Nu am astfel de semnale, insa am experienta", a precizat Vasile Astarastoae.


Potrivit Cotidianul, Comisia de etica a UMF „Carol Davila“ va examina dosarul de profesor al lui Sorin Oprescu.

In urma articolului din editia de ieri a Cotidianului, in care se demonstra ca senatorul PSD Sorin Oprescu si-a masluit dosarul de profesor universitar, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila“ a anuntat ca a convocat Comisia de etica a universitatii pentru a studia cazul.

Concret, in anul 2000 era in vigoare criteriul conform caruia, pentru a deveni profesor universitar, candidatul la acest post trebuia, pe linga alte cerinte, sa aiba publicate minim 20 de articole in extenso in reviste de virf din tara sau strainatate, dintre care la 10 sa fie prim autor, iar trei sa fie publicate de la ultima promovare.

Oprescu a depus in dosar o lista cu 21 de articole pe care sustine ca le-a publicat in revista „Chirurgia“ si doar 15 dovezi in acest sens. Opt articole nu se gasesc insa in colectia revistei de la Biblioteca Central Universitara, consultata de Cotidianul, iar sapte au ordinea autorilor modificata fata de realitate, astfel incit nici criteriul de zece articole scrise din postura de prim autor nu este indeplinit. Deliberarile Comisiei de etica ar putea dura, conform declaratiilor facute de rectorul universitatii, maxim doua saptamini.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.