Acestea sint cele doua episoade din trecutul Noricai Nicolai pentru care presedintele refuza sa o accepte ca ministru al Justitiei. Ea le-a caracterizat drept „minciuni sfruntate“, insa dosarul de personal o contrazice
Potrivit Cotidianul, presedintele Traian Basescu a explicat vineri seara motivele pentru care refuza numirea senatorului Norica Nicolai in functia de ministru al Justitiei. El a citat din dosarul de personal al fostului procuror Norica Nicolai, dosar aflat in custodia Parchetului General, din care rezulta ca senatorul ar fi comis o eroare judiciara in 1987 si ar fi incalcat Statutul magistratului in 1991 prin faptul ca a reprezentat in instanta un cetatean american intr-un proces de adoptie. In primul caz, Norica Nicolai (pe atunci se numea Norica Clinci) a fost sanctionata cu avertisment, iar dupa procesul de adoptie a iesit din magistratura si s-a angajat jurisconsult la Agrotransport SA Oltenita. In replica, Norica Nicolai a caracterizat afirmatiile presedintelui drept „minciuni sfruntate“ si ca mapa ei profesionala ar fi fost confectionata de fosta Securitate.

Dosarul de personal al candidatei la functia de ministru al Justitiei o contrazice insa. Din documentele existente la Parchetul General rezulta atit eroarea judiciara comisa de Norica Nicolai, cit si participarea ei la procesul de adoptie. In plus, dosarul nu a fost intocmit de Securitate, ci de fostii sefi ai Noricai Nicolai. In ce priveste eroarea judiciara, inspectia Procuraturii Generale a constatat ca Norica Clinci a incalcat, in 1987, Codul de procedura penala prin arestarea unei persoane fara declansarea urmaririi penale si fara audierea acesteia. Concret, ea a emis un mandat de arestare in lipsa pe numele unui anume Ionita Valerica, fiul lui Ion si Marghioala, pentru furt din avutul obstesc (ar fi furat, impreuna cu alti patru complici, griu din silozul Budesti, judetul Calarasi). In fapt, autorul furtului era o alta persoana, tot Ionita Valerica, fiul lui Vasile si Haritina, cu domiciliul si data nasterii diferite. Initial, instanta l-a condamnat pe falsul autor al furtului la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru ca, fiind la prima infractiune, beneficia de un decret de amnistie. Cind a constatat ca nu acel Ionita Valerica a fost autorul furtului, Norica Clinci a inaintat recurs, pentru ca cel de-al doilea Ionita Valerica era recidivist si nu beneficia de prevederile decretului de amnistie.


Cei doi Valerica din dosarul Noricai

Cotidianul i-a identificat pe cei doi Valerica Ionita care apar in dosarul instrumentat in 1987 de procurorul Norica Clinci, actualul senator Norica Nicolai.

Valerica Ionita, fiul lui Ion si Marghioala, nascut pe 16 aprilie 1962, este cel condamnat din greseala de procurorul Norica Clinci. El suferea in 1987, ca si acum, de un handicap neuromotor care il impiedica sa vorbeasca coerent si sa se deplaseze normal. Locuieste pe timpul iernii in Bucuresti, intr-un apartament din sectorul 3, la fratii sai, Anica si Aurelian, care au grija de el. Inainte sa fie vizitati de presa, Anica si Aurelian Ionita habar n-aveau ca fratele lor ar constitui unul dintre „pacatele profesionale“ ale Noricai Nicolai si unul dintre motivele refuzului presedintelui de a o numi pe aceasta la conducerea Ministerului Justitiei. Potrivit celor doi frati care stau in Bucuresti, Valerica nu a ajuns in puscarie nici macar pentru o ora. Ei considera ca orice acuzatie de furt nu putea sa fie decit absurda cit timp Valerica a avut mereu mari probleme de sanatate: „Fratele meu a avut toata viata probleme cu picioarele. Nu a iesit niciodata din casa si abia se misca si prin casa. Noi, ceilalti, avem grija de el. Nu are el legatura cu nimic“. Anica si Aurelian Ionita sint putin speriati ca s-au trezit brusc in atentia presei, dar sint transanti in ceea ce priveste confuzia a carei victima a fost fratele lor: „Cine a gresit sa plateasca!“. Alti doi frati ai acestui Valerica Ionita, Constantin si Vasile, care locuiesc in comuna natala Vasilati-Calarasi, si-au amintit insa de episodul in care fratele lor a fost anchetat in 1987, dar confirma ca Valerica nu a executat nici o pedeapsa privativa de libertate. Astfel, potrivit dosarului, e de presupus ca Valerica Ionita a figurat doar in acte ca fiind arestat vreme de 18 zile, din momentul pronuntarii sentintei si pina s-a reparat eroarea judiciara.

Evenimentul Zilei adauga Valerica Ionita, omul care a contribuit la incheierea carierei fostului procuror Norica Nicolai (fosta Clinci), s-a nascut cu dizabilitati mintale grave. Acum in varsta de 46 de ani, barbatul din Vasilati (Calarasi) a fost inchis pe nedrept timp de 18 zile din cauza superficialitatii celei care, 21 de ani mai tarziu, a fost propusa de premierul Tariceanu pentru postul de ministru al justitiei.

Il cheama Valerica Ionita, are certificat de handicapat si a contribuit la incheierea carierei ex-procurorului Norica Nicolai (fosta Clinci). Omul nu are vreo amintire din trecutul sau. Povestea s-a intamplat in 1987, cand actualul senator PNL era procuror in Oltenita.

S-a nascut cu handicap

In luna septembrie din acel an, Militia din Oltenita a propus urmarirea penala impotriva a sase barbati, prinsi la furat de cereale din silozul Budesti. Pe unul dintre hoti il chema Valerica Ionita. Desi n-are nimic special, acest nume a dus la o confuzie grava comisa atat de militieni, cat si de procurorul Norica Nicolai (Clinci). In dosar a fost arestat un cetatean nevinovat, care purta, printr-o nefasta coincidenta, acelasi nume cu hotul.

Nevinovatul Valerica Ionita locuia in comuna Vasilati, judetul Calarasi, n-avea ocupatie, dar nici antecedente penale. In plus, acesta era un om bolnav, care nu avea capacitatea sa se apere impotriva unei asemenea acuzatii din cauza unei dizabilitati mintale cu care s-a nascut. Chiar si azi, Valerica Ionita uita adeseori cum il cheama, nu-si poate aminti aproape nimic din ce a trait pana acum, este in grija unei surori care locuieste la Bucuresti si primeste 270 de lei drepturi banesti pentru persoane cu handicap.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.