In 2007, justitia s-a facut printre scandaluri. Ineficienta actului de justitie si a luptei impotriva coruptiei este oglindita in miile de dosare returnate procurorilor de catre judecatori.
Razboiul DNA - Chiuariu

Anul 2007 ne-a aratat ca activitatea unor procurori DNA sta sub semnul dezastrului. Cererea de revocare din functie formulata de ministrul demisionar al justitiei Tudor Chiuariu pe numele procurorului-sef DNA Doru Tulus a fost respinsa de CSM. Acelasi CSM care aruncase pe masa un raport in care consemna rezultate catastrofale ale controlului facut la DNA.

Incalcarea procedurilor penale, dosare lasate la "dospit" ani in sir, citari atipice si chiar plimbarea cauzelor de la un procuror la altul - sunt doar cateva din constatarile inspectorilor CSM in urma verificarii activitatii procurorilor anticoruptie. Ministrul Chiuariu acuza DNA de "politie politica".

Procurorii anticoruptie nu s-au lasat mai prejos si, in timp ce urmareau stirile tv, i-au intocmit lui Tudor Chiuariu un dosar in care il acuza ca ar fi girat transferul ilegal al unui teren din custodia statului in cea a Postei Romane.

In zodiacul chinezesc, 2007 a fost Anul Porcului. La noi, a fost mai degraba Anul Caltabosului... Sistemul judiciar romanesc a fost puternic zguduit de scandaluri in 2007. Mii de dosare returnate de judecatori procurorilor pentru refacerea urmaririi penale, decizii ale Curtii Constitutionale care au dat peste cap o serie de anchete, un Minister al Justitiei cu doi ministri si un al treilea nominalizat pentru preluarea functiei.

Dincolo de anchetele privind fapte de coruptie si economice, doua cazuri au tinut prima pagina a ziarelor - o sinucidere din dragoste si o disparitie misterioasa.

Sinuciderea elevului Bogdan Costache - din dragoste pentru profesoara de limba romana - a dus la ample dezbateri. Morala sau imorala, povestea de iubire dintre Ralph si Corina Vasile s-a terminat brusc, cand tanarul de numai 19 ani a ales sa-si incheie socotelile cu viata si s-a aruncat in gol de la etajul 10 al blocului in care profesoara de romana locuia cu sotul sau.

La scurt timp dupa tragedie, Corina a renuntat la tot si a plecat in Anglia. Ea a fost urmata de sot. Disparitia avocatei Elodia Ghinescu a ramas inca un caz nerezolvat. Crima, sinucidere sau chiar o disparitie? Sotul Elodiei, politistul Cristian Cioaca, a fost acuzat de procurori ca si-a ucis sotia, numai ca judecatorii au considerat insuficiente probele in lipsa cadavrului si au decis cercetarea lui in stare de libertate. Disparuta in seara zilei de 29 august 2007, Elodia e de negasit.

Decizii ale Curtii Constitutionale au zdruncinat „balanta" justitiei

Dosare grele au ajuns insa din nou la Parchete, dupa trei decizii ale Curtii Constitutionale. Astfel, CC a statuat ca si fostii ministri trebuie cercetati dupa prevederile Legii raspunderii ministeriale, si nu conform normelor de drept comun.

Exceptia de neconstitutionalitate ridicata in dosarul "Zambaccian", in care fostul premier Adrian Nastase era acuzat de luare de mita, a creat un haos total in sistemul judiciar. Toate dosarele in care fosti ministri erau cercetati sau trimisi in judecata pentru infractiuni savarsite in legatura cu functia detinuta au fost reluate de la zero.

Noua actuali si fosti ministri au ajuns astfel la Comisia Speciala de la Cotroceni, dupa ce procurorul general al Romaniei si seful DNA au cerut aviz pentru cercetarea lor. Componenta Comisiei Speciale a fost ulterior modificata printr-o ordonanta de urgenta, declarata dupa o luna neconstitutionala. Astfel ca, in acest moment, presedintele Romaniei are mana libera sa dea aviz pentru cercetarea fostilor si actualilor ministri, iar legea trebuie pusa in acord cu decizia Curtii.

Cozma - liber, Iliescu - fara invinuiri

O alta decizie a Curtii Constitutionale a statuat ca civilii nu pot fi cercetati de procurorii militari. Astfel, dupa 17 ani de anchete, trimiteri in judecata, rejudecari, dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost returnat la Parchetul General. Pus sub invinuire in aceasta cauza, fostul presedinte al tarii Ion Iliescu a fost scos de sub urmarire penala.

Decizia luata in cazul lui Iliescu a fost explicata chiar de procurorul general Laura Kovesi. Ea l-a criticat in termeni foarte duri pe magistratul militar Dan Voinea, cel care a efectuat procedurile penale in dosar pana cand Curtea Constitutionala a decis ca civilii nu mai pot fi cercetati de militari. Procurorul general l-a acuzat pe Voinea ca nu avea calitatea procesuala sa faca urmarirea penala, subliniind ca Ion Iliescu nu a fost audiat, nici ca invinuit si nici in alta calitate, astfel ca dosarul nu contine niciun fel de declaratii ale sale. "Hotararile dispuse in ultimul timp de instantele de judecata in dosarele mari au indus ideea ca procurorii intocmesc acte de urmarire penala lipsite de rigurozitatea necesara. Nu sunt dispusa niciun moment sa acopar erori in activitatea procurorilor.

Vreau sa spun adevarul indiferent daca acest lucru ne poate aduce prejudicii de imagine sau nu", declara Kovesi. De altfel, la solicitarea procurorului general, CSM va demara in ianuarie un control de fond la Sectia Parchetelor Militare. Condamnat pentru alte doua mineriade - din 1991 si 1999 -, fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma a parasit in acest an, pe 2 decembrie, definitiv, inchisoarea, dupa ce a executat zece ani de detentie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.