Romania este o poarta de intrare in Europa a terorismului islamist, cu legaturi surprinzatoare care duc in Italia, comenteaza Panorama, suplimentul saptamanal al cotidianului la Repubblica, in editia sa electronica.

Luna trecuta, Florin Ioan Lesch, un roman convertit la islam care a fost arestat in timp ce se afla la bordul unei masini-capcana, a fost condamnat la 12 ani de detentie. Lesch voia sa se arunce in aer intr-o piata aglomerata din Timisoara, in iunie 2006, in semn de protest fata de prezenta trupelor romane in Afganistan si Irak.

In toamna anului 2005 la Iasi a fost descoperita o celula al-Qaida, formata din sauditi, sirieni si sudanezi, informeaza NewsIn.

Potrivit serviciilor romane de informatii, in Romania traiesc de asemenea, zeci de membri ai miscarii palestiniene Hamas. Unul dintre acestia, Nazmi Hussein, a fost recrutat in Romania, unde absolvise universitatea. In septembrie 2005, atat el cat si Salam Zidan, la randul sau absolvent al unei facultati din Romania, au fost arestati in Israel pentru terorism.

Legaturile islmistilor cu Italia, au iesit la iveala in 28 noiembrie, cand a fost arestat in Romania, Kamel Abbachi. El a fost vizat de o ancheta internationala in urma careia au ajuns in inchisoare 20 suspecti de terorism in Italia, la Milano si in provincia Reggio Emilia. Au fost de asemenea prinsi alti suspecti in Franta, Portugalia si Marea Britanie. Acestia sunt acuzati de recrutare de persoane pentru "razboiul sfant" din Irak si Afganistan, favorizarea imigratiei ilegale si falsificare de documente.

O conversatie interceptata de politia italiana intre Bechir Kaouana, un tunisian in varsta de 37 de ani arestat in provincia Bergamo si un alt suspect, a scos la iveala elemente ingrijoratoare. Cei doi au discutat despre "organizatia al-Qaida si unele grupuri care se antreneaza in Romania", potrivit ordinului de arestare semnat de judecatorul insarcinat cu ancheta, Luisa Savoia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.