Pachetul de legi privind invatamintul preuniversitar, cel universitar si statutul profesorilor intra astazi in dezbatere publica
Potrivit Cotidianul, descentralizare si autonomie sint cuvintele- cheie ale noilor legi ale educatiei, care intra in dezbatere publica astazi, cu o intirziere de aproape doua luni. Pachetul de legi urma sa fie lansat in 24 octombrie, dar a fost aminat din mai multe motive, printre care si discutiile privind invatamintul in limba minoritatilor, alegerea rectorilor si referendumul pentru votul uninominal. Proiectele se vor afla in dezbatere o luna, timp in care vor putea fi aduse sugestii si amendamente. Acestea vor fi analizate, evaluate si, dupa caz, integrate in proiect. Dupa definitivare, proiectul va intra in dezbatere parlamentara pentru a putea fi supus votului.

Evz informeaza ca invatamantul obligatoriu de la 3 ani, angajarea profesorilor direct de catre scoala la care vor preda, dar si stagiatura obligatorie pentru tinerii care vor sa devina dascali, sunt doar cateva dintre noutatile care vor bulversa din nou sistemul de educatie.

Astfel, scoala ar urma sa inceapa la 3 ani si sa se incheie la 16 ani, cuprinzand trei ani de gradinita, un an pregatitor, patru ani de scoala generala si restul de gimnaziu.

Conform Adevarul, si la nivel universitar ar fi unele schimbari, cea mai importanta fiind modalitatea de alegere a rectorilor, desemnati pana acum de catre senatul universitatii. Din acest motiv, in multe facultati controlul era preluat de familii de universitari. Noutatea este ca universitatile vor putea opta pentru alegerea rectorului prin intreaga comunitate academica. "Pachetul legislativ va fi supus dezbaterii publice, timp de o luna, astfel incat toti cei interesati vor putea face sugestii sau amendamente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.