Demisionarul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, a cerut ieri, in ultima conferinta de presa a mandatului sau, o dovada de obiectivitate din partea Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), structura pe care a acuzat-o de instrumentarea de dosare penale pe criterii politice.

230 DE AVIZE. "Vreau sa-i ajut sa fie obiectivi si sa demonstreze ca nu cerceteaza doar adversari politici ai domnului Traian Basescu", a spus ex-ministrul Chiuariu, "livrand" marfa DNA cat pentru cateva zeci de dosare penale similare cu al sau. El a prezentat jurnalistilor trei tomuri continand avize emise de fostul ministru al Justitiei Monica Macovei pentru 230 de transferuri de terenuri. "Sunt avizele acordate de Monica Macovei privind diferite acte ale Guvernului, similare celui pentru care sunt eu cercetat. Le voi trimite azi la DNA sa-si dovedeasca impartialitatea si sa cerceteze", a spus politicianul. Referindu-se la dosarul sau penal, Tudor Chiuariu a spus ca seful statului "ar trebui sa dea avizul de cercetare cat mai repede". Intrebat cu ce avocat va merge la DNA atunci cand va fi chemat, el a precizat: "Voi merge impreuna cu un prieten si vom tine seminarii de procedura penala".

NOI MOTIVE DE DIVORT. Declaratiile au fost facute dupa ce ministrul si-a prezentat noul proiect de modificare a Codului de Procedura Civila, ale carui teze prealabile au fost adoptate miercuri prin Hotararea Guvernului. Principalele modificari vizeaza, potrivit lui Chiuariu, scurtarea duratei proceselor civile, limitarea abuzurilor de drept si realizarea unei practici unitare care sa faca justitia predictibila. Printre noutati se numara introducerea unei noi modalitati de desfacere a casatoriei, respectiv divortul pe cale administrativa, care va putea fi facut direct la Starea Civila, in cazurile in care partile care consimt la despartire nu au copii minori rezultati din mariaj ori adoptati. Au fost anuntate si trei motive noi de desfacere a casatoriei: despartirea in fapt mai mare de cinci ani, detentia indelungata a unuia dintre soti si starea de sanatate a unuia dintre partenerii de viata.

CONTROL PREALABIL. Proiectul ce urmeaza a fi lansat in dezbatere publica in luna ianuarie a anului 2008 prevede introducerea unui "filtru" administrativ prealabil prin care ar putea trece toate cererile de chemare in judecata. Concret, completul investit cu judecarea cauzei, inainte de a instiinta paratul si de a acorda primul termen de judecata, va verifica in sedinta secreta daca actiunea indeplineste conditiile "de fond si de forma" prevazute de lege.

TERMEN REZONABIL. O alta metoda prevazuta in proiect, prin care ex-ministrul sustine ca va fi reglementata problema duratei proceselor civile, este o noua procedura la care pot apela justitiabilii care considera ca li s-a incalcat dreptul la un termen rezonabil. "Contestatia privind tergiversarea procesului" se judeca in procedura separata, instanta dispunand prin incheiere fie respingerea acesteia, fie luarea masurilor pentru eliminarea cauzelor de tergiversare. Si amanarile vor avea un caracter exceptional, preconizandu-se schimbarea notiunii de "termen in cunostinta". Concret, instantele de judecata nu vor mai putea dispune amanarea procesului pentru necitarea vreunei parti la fiecare termen, considerandu-se ca aceasta are cunostinta de toate termenele de judecata din momentul primirii primei citatii la proces.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.