Roxana Bojariu spune ca a venit vreme ca politicienii sa decida modul in care vor combate incalzirea globala
Roxana Bojariu a participat la elaborarea rapoartelor Comisiei interguvernamentale pentru schimbari climatice, organizatie care, alaturi de Al Gore, a primit Premiul Nobel pentru Pace.

Cercetatorul sustine ca in Romania pragul "meteorologic" de suportabilitate pentru om ar putea fi atins la sfarsitul secolului.

Romania risipeste, pentru realizarea aceluiasi tip de produs, de sase ori mai multa energie fata de statele occidentale.

Comisia interguvernamentala pentru Schimbari Climatice a fost creata in 1988 pentru a evalua impactul acestora asupra omului si a mediului inconjurator. Ca o recunoastere a complexitatii studiilor si rapoartelor intocmite, Comisia a primit, alaturi de Al Gore, Premiul Nobel pentru Pace pe 2007.
Roxana Bojariu a fost unul dintre autorii principali ai celui de-al patrulea raport discutat si in cadrul summitului pe probleme de mediu care se desfasoara zilele acestea la Bali. Cercetator la Administratia Nationala de Meteorologie, Bojariu a avut o bursa postdoctorala NATO la Universitatea Complutense din Madrid si a fost cercetator invitat la Joint Research Center (Italia), Laboratoire de Meteorologie Dynamique du CNRS (Paris, Franta), Universidad de Vigo (Spania).

Manual pentru politicieni

Comisia Interguvernamentala care a elaborat raportul a fost formata din aproape o mie de oameni de stiinta. In cadrul conferintei de la Bali, pornind de la cocluziile raportului Comisiei Interguvernamentale, mai multi cercetatori, printre care si Roxana Bojariu, au adresat un mesaj politicienilor. Acestora li s-a cerut elaborarea unui nou tratat privind schimbarile climatice.

Din considerente politice, unii semnatari ai acestui mesaj nu au dorit sa implice institutele la care lucreaza. Este cazul unor organizatii faimoase din SUA, stiuta fiind pozitia reticenta a acestei tari in ceea ce priveste reducerile emisiilor de dioxid de carbon.
Raportul Comisiei Interguvernamentale este relevant pentru politicieni, dar nu pune in discutie politicile de mediu ale statelor. "A sosit momentul sa le spunem politicienilor sa se grabeasca si sa aleaga cum vor sa abordeze problemele schimbarilor climatice pe care noi le-am prezentat in raport. Discursul de genul - da, o sa luptam cu incalzirea, dar nu vrem sa ne propunem tinte precise, este vorbarie fara continut", crede Roxana Bojariu.

>> Doua decenii de munca

"Decernarea Premiului Nobel pentru Pace Grupului Interguvernamental pentru Schimbarea Climei inseamna recunoasterea a 20 de ani de munca a comunitatii noastre stiintifice, efort concretizat prin publicarea a patru rapoarte importante. Pentru mine, participarea la acest efort colectiv a insemnat depasirea limitelor egocentrice. Am inteles ca stiinta, ca orice act de cultura, desi creata de personalitati, depaseste contururile lor spatio-temporale. Dincolo de creativitatea individuala, stiinta inseamna comunicare, generozitate, responsabilitate fata de oameni. Efortul pe care Albert Gore l-a depus in transmiterea mesajului comunitatii noastre stiintifice catre opinia publica este remarcabil - politicieni si oameni de stiinta, suntem toti slujitori ai Cetatii.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.