Un proiect de revizuire a Constitutiei, care a beneficiat de sugestiile expertilor de la Freedom House si ale politologilor francezi, arata ca politica romanesca trebuie sa se sprijine in primul rand pe institutia parlamentara.
Asta sustin membrii institutului clujean de politologie CESPRI, care au redactat un proiect de revizuire a Constitutiei, informeaza Hotnews. Acestia sustin ca in acest moment nici electoratul si nici clasa politica nu este pregatita sa adopte un sistem prezidential. Rodul unei cooperari academice, propunerea CESPRI de modificare a constitutiei s-a derulat in cadrul proiectului "Experienta franceza in Europa. Ce lectii invata Romania?" finantat de Ambasada Frantei. Membrii institutului clujean CESPRI au plecat de la ideea ca modificarea Constitutiei trebuie sa tina seama de gradul de cultura politica al Romaniei care nu permite in acest moment decat un sistem centrat pe institutia parlamentului. "Trebuie sa fim constienti ca mai multe zeci de ani am trait intr-un sistem prezidential tare. Trebuie sa evitam riscurile de a ne intoarce la o asemnea structura . Sistemul prezidential a reusit sa nu deraieze doar in putine tari, cum ar fi SUA sau Franta, in celelalte a condus la o subrezire a democratiei", spune Sergiu Miscoiu, unul dintre initiatorii proiectului.

Senatul si structurile locale

In cadrul proiectului de constitutie propus de CESPRI Camera Deputatilor va avea rol de prima camera sesizata, si in acelasi timp de camera decidenta privind proiectele de legi sau propunerile legislative. Senatul va avea functie drept sa intarzie adoptarea anumitor legi si sa propuna modificarea acestora, avand asadar rolul unei camere filtru. Se schimba de asemnea si modalitatea de numire a legistalivului. Daca deputati sunt desemnati tot la nivel national, componenta Camerei Senatului ar urma sa fie decisa de catre un Colegiu Judetean compus din totalitatea alesilor locali. Initiatorii proiectului afirma ca acesta masura ar conferi rezentativitate comunitatilor locale. Proiectul de descentralizare se completeaza cu infintarea consiliilor regionale cu rol in gestionarea fondurilor cominitare si a lucrarilor de utilitate publica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.