Grupul italian Finmeccanica, in spatele caruia se afla fostul premier al Italiei, s-a infiltrat, prin santaj si presiuni politice, in mai multe activitati strategice din Romania
Grupul italian Finmeccanica a incheiat, acum cateva zile, cu Ministerul Apararii Nationale contractul privind achizitia a sapte avioane de transport mediu-curier C-27 J Spartan in schimbul a peste doua sute de milioane de euro. Intelegerea este insa una care ridica numeroase semne de intrebare, dupa cum ZIUA a dezvaluit in editiile anterioare. Asta din cauza gravelor deficiente ale avioanelor Alenia Aeronautica, semnalate in tari precum Grecia sau Bulgaria. Cu toate acestea, MApN a semnat contractul. ZIUA a dezvaluit in urma cu ceva timp ca pentru parafarea intelegerii, conducerea Ministerului a fost supusa unor mari presiuni venite chiar si din Italia. Mai mult, conform unui raport al unuia dintre serviciile noastre secrete, Romania a fost santajata pentru a fi obligata sa semneze contractul.

Manipulare prin imperiul media

Imaginea romanilor in Italia urma sa se imbunatateasca evident daca intelegerea cu Alenia era semnata. Iar acest lucru urma sa se faca prin intermediul televiziunilor si al ziarelor controlate de Silvio Berlusconi care, dupa cum se stie, au lansat cele mai virulente atacuri la adresa conationalilor nostri. Interesant este ca exact acest lucru se intampla in momentul de fata. Practic, presa din Peninsula a uitat de "problema romanilor" sau de cazul Mailat si aminteste tot mai des de legaturile istorice dintre popoarele noastre. Pe langa santajarea autoritatilor romane, grupul Finmeccanica, din care face parte Alenia Aeronautica, s-a folosit si de relatiile de afaceri pe care si le-a creat in timp in tara noastra. Pe care le-a utilizat pentru a determina semnarea contractului. Finmeccanica si-a creat practic o adevarata caracatita, infiltrandu-se in domenii strategice din economia romaneasca, precum telecomunicatiile militare, fabricarea armamentului si a munitiei sau energia nucleara. Printre partenerii italienilor din Romania se numara chiar si o firma in care a fost implicat un fost sef al Serviciului Special de Telecomunicatii. ZIUA prezinta in numarul de azi tentaculele grupului italian despre care se zvoneste ca ar fi controlat de fostul premier Silvio Berlusconi.

Primul pas

Primul pas pe care Finmeccanica l-a facut in Romania a avut loc in 20 noiembrie 1994 atunci cand a fost infiintata societatea Elsag Eastern Europe SRL, condusa de patru administratori italieni si al carei principal obiectiv de activitate este "consultanta si furnizare de alte produse software". Situata pe Bulevardul Dacia, cu un capital social de 628.400 RON, firma are drept unic actionar societatea italiana Elsag SPA, membra a grupului Finmeccanica, specializata in servicii de securitate informatica. In 2005, cu 32 de angajati, Elsag Eastern Europe SRL a realizat o cifra de afaceri de 3.612.305 RON dar un profit brut de doar 103.685 de RON. Al doilea pas al grupului Finmeccanica pe piata din Romania a fost facut pe 21 mai 1997, prin infiintarea firmei Anserv SRL. Situata la aceeasi adresa de pe Bulevardul Dacia, firma are drept actionar unic societatea italiana Ansaldo Nucleare SPA, la randul ei membra a grupului Finmeccanica. Avand drept obiect principal de activitate "activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica legate de acestea", Anserv SRL este administrata de trei italieni, presedinte al CA fiind Roberto Adinolfi. A treia firma romaneasca infiintata de Finmeccanica in tara noastra, pe 26 mai 1998, este Selex Communications Romania SRL. Situata in strada Dr. Louis Pasteur, in Sectorul 5, firma are drept actionar compania Selex Communications SPA, si o alta membra a grupului Finmeccanica. Avand obiect principal de activitate "telecomunicatii", societatea este administrata de italianul Paolo Piccini. Cu doar doi angajati, Selex Communications Romania SRL a realizat in 2005 o cifra de afaceri de 490.736 RON, dar un profit brut de doar 88.318 RON. Al patrulea pion al Finmeccanica in Romania, edificat pe 17 ianuarie 2002, este Ansaldo Sistemi Industriali RO SRL. Avand obiect de activitate "productia de motoare, generatoare si transformatoare electrice", firma are ca actionari compania italiana Ansaldo Sistemi Industriali SPA, din grupul Finmeccanica, cu 80 la suta din procente, si pe un anume Ioan Gauzin, care detine restul de 20 la suta. De altfel, adresa sediului social al firmei coincide cu adresa de domiciliu a lui Gauzin, el fiind si singurul administrator roman al firmei, alaturi de alti trei italieni. In 2005, cu 64 de angajati, Ansaldo a avut o cifra de afaceri de 4.143.049 RON si un profit brut de 633.983 RON. Interesant este ca societatea a fost implicata in lucrarile complexe de la grupurile 1 si 2 ale Centralei nucleare de la Cernavoda.

Industria de aparare

Cea mai interesanta miscare pe care grupul italian a facut-o este asocierea cu doua firme ale industriei de aparare romanesti. Astfel, pe 5 mai 2004 este infiintata firma romano-italiana Elettra Communications SA care are ca obiect principal de activitate "productia de emitatoare radio-televiziune, echipamente si aparate telefonice si telegrafice".

Unul dintre actionarii acesteia este Electromecanica Ploiesti SA, care detine 48,63 la suta din actiuni. Aceasta societate al carui obiect principal de activitate este "fabricarea armamentului si munitiei" are, la randul ei, ca unic actionar Compania National Romarm SA. Sediul social al firmei romano-italiene este gazduit chiar la adresa Electromecanica Ploiesti SA, pe soseaua Ploiesti-Targoviste, la kilometrul 8. Al doilea actionar este chiar Romarm, cu 0,37 la suta din actiuni. Asadar, statul roman, prin cele doua companii de productie si comert al armamentului, detine 49 la suta din actiuni in firma italo-romana. La randul lor, italienii detin 49 la suta din actiuni direct prin Selex Communications SPA (fosta Marconi Selenia Communications SPA), membra a Finmeccanica. In plus, 1,5 la suta din actiuni sunt detinute de subsidiara din Romania Selex Communications Romania SRL. Concret, italienii detin in firma Elettra Communications SA 50,5 la suta din actiuni. Restul procentelor, de 0,5 la suta, este detinut de firma Marctel - S.I.T. (Servicii Integrate de Telecomunicatii) SRL. La nici doua luni de la infiintare, Elettra a inceput fabricarea, la Ploiesti, a diverse tipuri de aparatura de transmisiuni militare Marconi Selenia Comunications. Intre timp, pe acest segment extrem de profitabil au intrat altii. Nu inainte insa ca Elettra sa furnizeze multe echipamente de telecomunicatii militare fixe si mobile Armatei Romane.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.