Procurorul general acuza blocarea anchetei in cazul fraudei de la concursul pentru sefia Parchetelor

Potrivit Romania Libera, procurorul general Laura Codruta Kovesi a criticat ieri in termeni foarte duri decizia prin care sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-a abtinut sa avizeze retinerea unuia dintre procurorii suspectati de implicare in fraudarea examenului pentru parchete. "Ceea ce s-a intamplat este inadmisibil. Sectia este nefunctionala in acest moment. S-a creat un privilegiu pentru cel care nu a primit aviz (Eugen Cojocaru, procuror la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie -n.r.) ...", a spus Kovesi, referindu-se la cele patru abtineri din totalul de sase voturi. Desi DNA a reinnoit solicitarile de arestare ale procurorilor implicati si probabil le va obtine, data fiind interventia lui Kovesi, scandalul este departe de a se fi stins. si asta fiindca ancheta pare a se indrepta chiar spre CSM, forul suprem al Justitiei romane, cel care valideaza examenele. Doi membri ai CSM sunt suspectati de implicare in fraudarea examenelor pentru parchete. Numele celor doi membri CSM nu au fost facute publice oficial, dar surse din cadrul acestei institutii ii indica pe Cristian Deliorga si Gratiana Isac, membri ai sectiei de procurori. Potrivit surselor citate, Deliorga si Isac nu ar fi avut acces luni la documentatia DNA pentru obtinerea avizului de retinere a doi dintre procurorii implicati deoarece, fiind suspectati de implicare in frauda, nu ar fi fost normal sa aiba acces la probe. Din acest motiv "s-au abtinut". Ce va face sectia de procurori a CSM cand ancheta DNA va avansa si, eventual, se vor cere cercetarea, retinerea sau arestarea unor membri CSM?

Evz informeaza ca, potrivit Constitutiei in vigoare, procurorii si judecatorii nu pot fi retinuti, perchezitionati sau arestati preventiv decat cu incuviintarea CSM. Prin urmare, procurorii DNA au cerut, luni seara, Sectiei de procurori a CSM sa dea aviz pentru retinerea procurorilor Dumitru Gheorghe si Eugen Cojocaru.

Membrii sectiei s-au intrunit de urgenta si au luat in discutie cererea DNA, dar au votat diferit pentru fiecare dintre cei doi magistrati propusi pentru retinere. Daca avizul pentru magistratul din Pitesti s-a dat fara probleme, alta a fost situatia in cazul lui Eugen Cojocaru, procuror din Parchetul General desemnat tot de CSM in comisia de examinare. Doi dintre CSM-isti au anuntat ca se abtin, iar voturile altor doi membri au fost anulate pentru ca au dat buletinele necompletate.

Asa ca, potrivit Jurnalul National , ieri procurorii DNA l-au retinut pe procurorul Gheorghe Dumitru pentru "cumparare de influenta". El este acuzat ca a platit pentru obtinerea postului de procuror general al Parchetului Curtii de Apel Pitesti (prin fraudarea examenului) 15.000 de euro, fata de 50.000 cat i se pretinsesera initial. N-au reusit sa-l retina pe Eugen Cojocaru, membrul supleant din Comisia de examinare la care ar fi ajuns banii, in schimb procurorii DNA l-au retinut pe notarul Gheorghe Bucur, unul dintre cei doi intermediari ai mituirii. Fost membru CSM, fost judecator la Instanta Suprema, Bucur a fost retinut sub acuzatiile de complicitate la cumparare de influenta si trafic de influenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.