Ministrul Adrian Iorgulescu face obiectul unui dosar deschis la DNA pentru afacerea "prima de muraturi" in care s-au tocat 22 de miliarde de lei de la buget

ZIUA a dezvaluit in urma cu doua zile in articolul "Prima de muraturi" faptul ca mininistrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, se afla in atentia Directiei Nationale Anticoruptie pentru ilegalitatea unor achizitii publice facute an de an cu pretextul promovarii imaginii Romaniei. Peste 22 de miliarde de lei vechi de la bugetul de stat au fost cheltuite in 2005 de apropiatii lui Iorgulescu pentru 10.000 de pachete destinate, chipurile, personalului diplomatic din Uniunea Europeana cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei.

Raportul Curtii de Conturi ajunge la DNA

Dupa dezvaluirea din ZIUA, ministrul a negat faptul ca se afla in atentia DNA si a precizat ca acuzatiile care i se aduc de catre cei trei denuntatori - Florin Chilian, Marius Marian Solea si George Mihalcea - si care au fost prezentate de ziarul nostru sunt "tendentioase" si "de rea-credinta". Cu toate acestea, surse oficiale citate de Mediafax, au confirmat ca procurorii DNA fac investigatii cu privire la aceasta achizitie facuta de conducerea MCC, sesizarea celor trei denuntatori constituindu-se intr-un dosar aflat in faza de acte premergatoare inceperii urmaririi penale. Mai mult, ZIUA a aflat ca anchetatorii anticoruptie au cerut oficial Raportul Curtii de Conturi despre acest caz. In numarul de azi, vom dezvalui alte matrapazlacuri ale conducerii Ministerului Culturii si Cultelor. De aceasta data ele sunt legate de achizitiile de arta din 2007.

Achizitii stahanoviste

Ministerul Culturii si Cultelor a dat-o in bara si cu achizitiile pentru arta plastica. Dupa sase ani de la precedentele achizitii, la fel de netransparente si controversate, ministerul condus de liberalul Adrian Iorgulescu a scos din joc mediul privat, mai precis pe galeristi si colectionari, organizand, astfel, o achizitie stahanovista cu mii de dosare in care nimeni dintre cei pusi sa aleaga n-a vazut in realitate vreo lucrare, decat fotografiile acestora. Desi a fost atentionat asupra lipsei de transparenta in care s-a desfasurat achizitia operelor de arta, lui Iorgulescu putin i-a pasat, lasand prin lipsa totala de atitudine si interventie loc la abuzuri incredibile pentru o Romanie intrata in Uniunea Europeana.

66 de artisti, curatori si galeristi, printre care Dan Perjovschi, Dan Popescu, Matei Caltia, Dumitru Gorzo, Gili Mocanu, Vlad Nanca, Liviana Dan, Mihai Zgondoiu si Nicu Ilfoveanu, au solicitat, la inceputul lunii noiembrie, Ministerului Culturii si Cultelor, printr-o scrisoare deschisa, oprirea sesiunii de achizitii de lucrari de arta pentru Muzeul National de Arta Contemporana. Semnatarii scrisorii au dorit sa scoata in evidenta faptul ca sistemul prin care sunt facute achizitiile e unul prost gandit, ineficient, discriminatoriu si contrar oricaror cutume europene. Cei 66 au dezvaluit opiniei publice "un fapt intolerabil pentru o institutie ca MCC care ar trebui sa actioneze in conditii de inalta transparenta, anume faptul ca nicaieri nu sunt anuntate public identitatea si numarul expertilor care vor face selectia lucrarilor. Credem ca este intolerabil sa fim in situatia de a nu sti nimic in legatura cu identitatea Comisiei, pana in ultima zi inainte de termenul limita pentru depunerea dosarelor".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.