Tancuri de ultima generatie, lansatoare de rachete, avioane, blindate pentru misiuni antitero, scafandri si parasutisti: asa arata 1 dec 2007. Ziua Nationala este sarbatorita cu fast in timp ce situatia din tara nu e tocmai una de sarbatorit
Cotidianul ne informeaza ca la parada militara organizata cu ocazia zilei de 1 Decembrie in acest an vor defila prin Piata Arcului de Triumf 1.200 de militari din Armata romana, Ministerul Internelor si SRI, cu tehnica militara din dotare, in timp ce zona va fi survolata de formatii de avioane si elicoptere militare.
Parada va fi deschisa de drapelele de epoca si steagurile de identificare ale Statului Major General si categoriilor de forte. Le vor succeda institutiile militare de invatamint, fortele terestre (cu vinatori de munte, parasutisti, infanterie mecanizata), fortele aeriene, navale. Reprezentanti ai Ministerului Internelor, jandarmii vor fi urmati de departamentul pentru situatii de urgenta, care va defila cu echipaje de interventie - pompieri, protectie civila, alpinisti, SMURD, scafandri -, dar si de personal din cadrul brigazii antiteroriste.

Pe linga acestia participa la parada coloane ale Serviciului de Protectie si Paza (SPP), formate din antemergator si escorta si dotate cu dispozitive de protectie antiglont si antibomba, ca atunci cind formeaza dispozitive speciale pentru protectia demnitarilor.

Militarii care vor prezenta onorul sint, multi dintre ei, comandanti ai trupelor detasate prin rotatie in teatrele de lupta din Afganistan, Irak, Kosovo, Angola etc. Printre acestia, comandantul paradei, generalul de brigada Dan Ghica Radu, care a revenit recent din postul de loctiitor al sefului Operatiilor din Comandamentul Coalitiei Multinationale din Irak, colonelul Nicolae Ciuca, cel care a comandat Batalionul 26 Infanterie ''Scorpionii Rosii'' pe timpul misiunilor executate in Afganistan si Irak, maiorul Ovidiu Uifaleanu, la rindul lui comandant al Batalionului 821 Infanterie ''Soimii Carpatilor'' in misiunea din Zabul, Afganistan.

http://www.cotidianul.ro/index.php?id=16042&art=39737&cHash=b2c3ead4bc

Evz avrut sa demonstreze ca dorul de tara este cel mai puternic acum in preajma unei sarbatori nationale si a facut un sondaj printre romanii plecati in afara tarii. Departe de casa, romanilor care lucreaza „afara” le lipseste aceeasi Romanie care i-a determinat sa devina emigranti. Sentimentul se acutizeaza de Sarbatori.

Dezamagiti de plaiurile natale, de politicienii care mai mult promit decat fac si cu speranta unui nivel de trai mai ridicat decat in tara, cateva milioane de romani au ales, dupa Revolutie, sa plece peste hotare.

La ora actuala, conform datelor neoficiale, numai in Italia si Spania lucreaza peste doua milioane de romani, la care se adauga cei din Marea Britanie, Germania si, nu in ultimul rand, Statele Unite ale Americii si Canada. In preajma marilor sarbatori, acestia sunt macinati de dorul de casa.

Unii se pot integra

Dorul de tara, o componenta mai degraba melancolica decat nationalista, dupa cum spun sociologii, se instaleaza in sufletele lor la scurt timp dupa ce parasesc Romania. „Stranierilor”, spune reputatul sociolog Mihaela Miroiu, le este dor de sentimentul ca se afla acasa, adica de ceva familiar, nu neaparat de familie: „Le este dor sa se simta „la locul lor”, fiindca „acolo” au sentimentul ca se afla in locul altora, intr-o stare de provizorat. Le este dor sa auda limba materna ca sunet „banal”„.

Sentimentul nu este neaparat proportional cu distanta fata de patria natala, ci cu puterea oamenilor de aculturatie, adica de a se integra cat mai bine si mai repede in noua societate. „Cu unii se intampla ceea ce noi, sociologii, numim fenomenul de „aculturatie”, mai exact cu cat un om este mai adaptat social, mai integrat in noua societate, cu atat va avea mai mult succes in actiunile lui”, explica Maria Voinea, prodecan al Facultatii de Sociologie din cadrul Universitatii Bucuresti.

http://www.evz.ro/article.php?artid=332712

Potrivit Adevarul Ziua Nationala va fi sarbatorita de fatada, in timp ce lupta pentru putere continua. La 17 ani de la caderea regimului comunist, Romania nu are inca o strategie de dezvoltare nici macar pe termen scurt. Ziua Nationala pica din nou in plin scandal politic cu o miza nicidecum constructiva. In Romania, lupta pentru putere inseamna doar faultarea adversarului prin orice metode. Ziarul "Adevarul" a adus impreuna specialisti recunoscuti, din diverse domenii, care sa propuna solutii viabile pentru viitor:
Bogdan Baltazar:
"Trebuie sa scapam de partidocratie"
Ovidiu Pecican, istoric:
"As paria pe generozitatea oamenilor"
Cristian Preda
Vor aparea partidele la scara europeana
Casa Regala
Dorim Romaniei un lider providential
Adrian Majuru
Fara improvizatii!
Adrian Severin
"Vad o Romanie solidara cu toti cetatenii ei"

http://www.adevarul.ro/articole/dati-un-proiect-romaniei/333764


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.