Magistratii Curtii Constitutionale (CC) au decis ieri ca Ordonanta de Urgenta prin care s-a modificat componenta Comisiei Speciale de la Cotroceni este neconstitutionala.
In fapt, magistratii CC au declarat neconstitutional si un articol din Legea raspunderii ministeriale care se referea la prima Comisie de la Cotroceni. Potrivit expertului in drept constitutional Ioan Stanomir, aceasta decizie da dreptul presedintelui Traian Basescu de a aviza inceperea urmaririi penale a unor actuali si fosti ministri, pentru care s-a cerut aprobare din partea DNA sau a procurorului-general. De asemenea, se asteapta publicarea deciziei CC in Monitorul Oficial, pentru ca, in 45 de zile, Legislativul sa decida ce se poate schimba in Legea raspunderii ministeriale.

Magistratii Curtii Constitutionale au decis, ieri, ca modificarile aduse prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului la legea privind raspunderea ministeriala sunt neconstitutionale. De asemenea, Curtea Constitutionala a mai declarat ca fiind neconstitutional si art. 16 din legea privind raspunderea ministeriala. Mai pe romaneste, potrivit unor surse judiciare, Curtea a decis ca aceasta Comisie speciala nu poate fi formata din judecatori, asa cum "justitiarul" Tudor Chiuariu si-a dorit cand a formulat acea OUG. Insa, in contextul in care si articolul 16 a fost declarat neconstitutional, atunci insasi Comisia Speciala a fost contestata. Procedural, in momentul de fata se asteapta publicarea in Monitorul Oficial a hotararii Curtii Constitutionale, pentru ca in tremen de 45 de zile de la aparitia deciziei legislativul sa poata face modificarile necesare legii raspunderii ministeriale.

In tot acest timp presedintele Traian Basescu poate, insa, sa ia o decizie cu privire la sesizarile primite de la seful DNA si procurorul general al Romaniei in legatura cu inceperea urmaririi penale asupra unor fosti si actuali ministri. Iar la categoria nominalizati pentru penal il avem in primul rand pe actualul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, pentru care DNA-ul a cerut aviz, deoarce ministrul ar fi avizat ilegal o tranzactie intre Posta Romana si stat. Pe lista se mai afla actualul ministrul al muncii Paul Pacuraru, pentru care tot DNA-ul a cerut aviz, deoarece ar fi luat mita. La categoria ex-ministri, caltabosii si palinca lui Remes trebuie sa mai astepte un pic... sau nu, la fel si "spionajul" si "tradarea" fostului ministru al economiei, Codrut Seres si a fostului ministru al Telecomunicatiilor, Zsolt Nagy. Iar faimoasele termopane si mostenirea matusii Tamara ale lui Nastase sunt si ele in expectativa. Traian Basescu poate hotari orice in urmatoarele zile!


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.