Acuzati de atentate la radioul anticeausist si legaturi cu Carlos „Sacalul” in anii '80, doi diplomati povestesc cum au activat in MAE si SIE dupa Revolutie. IICCR a trimis o sesizare Parchetului General in privinta a cinci fosti diplomati din Ambasada Romaniei de la Bonn (Germania).

Ion Constantin, Ioan Lupu, Constantin Ciobanu, Dan Mihoc si Ion Grecu sunt acuzati de orchestrarea asasinarii, in anii '80, a unor disidenti de la Europa Libera, dar si de legaturi cu teroristul numarul 1 al lumii, pana la Osama bin Laden, Carlos „Sacalul”.

Totusi, seful securitatii postului Europa Libera, Richard Cummings, recunostea recent in „Jurnalul National” ca nu exista probe privind implicarea directa a Ambasadei romane in atentatele impotriva realizatorilor din radio. Cummings nu exclude insa ipoteza ca diplomatii sa fi pregatit un alt sabotaj, dupa cel cu bomba din '84. Astazi, EVZ prezinta traseele primilor doi acuzati, inainte si dupa Revolutie.

Si spion, si diplomat

Ion Constantin e cel mai tanar din grupul „celor cinci”, are 52 de ani, un copil si locuieste in Capitala. Il acuza de acte teroriste nu doar Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului (IICCR), ci si arhivele CIA, STASI si AHV (fostele serviici de securitate est-german si ungar). Totusi, acuzatiile i se par ridicole, chiar daca trei decenii a activat in serviciile secrete, pana in 2003.

Constantin si-a inceput cariera in spionajul lui Ceausescu si s-a desavarsit sub mandatele lui Ion Iliescu si Emil Constantinescu. Fostul ofiter sustine ca, dupa ce a parasit sistemul, s-a retras in biblioteci, ca istoric-cercetator al evolutiilor Poloniei si Republicii Moldova. Doua tari unde recunoaste ca si-a cultivat relatii printre diplomati si politicieni, dar si colaborari cu institute, ziare si reviste.

In spionaj, cariera lui Constantin s-a dezvoltat pe trei „meridiane”. In Serviciul de Informatii Externe (SIE), la Ministerul Educatiei si la Ministerul de Externe (MAE), unde a activat sub acoperire: ca diplomat in ambasade.

Trimis de Melescanu in misiune

In MAE s-a angajat pe 20 ianuarie 1982, la un an dupa tentativele de asasinat asupra lui Paul Goma, Nicolae Penescu si Serban Orescu, realizatori de emisiuni la Europa Libera. Apoi, intre martie '96-iulie 2000, a fost trimis ca atasat cultural la Varsovia, in Polonia. In tot acest timp, Ion Constantin a ramas ofiter activ in SIE.

De altfel, in februarie 1996, ministrul de externe Teodor Melescanu semna un memorandum intern prin care aproba „angajarea in MAE si trimiterea in misiune permanenta (...) a domnului Ion Constantin”. Fostul spion a declarat pentru EVZ ca totul s-a facut „transparent”: „Polonezii stiau ca nu sunt doar diplomat”.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.