Ziarul italian "La Stampa" a lansat un avertisment mass-mediei din Peninsula in ceea ce priveste climatul anti-romanesc pe care il raspandeste, printr-un articol intitulat "Omul negru, rromul si romanul".

Jurnalistul Mario Deaglio, autorul articolului, atrage atentia asupra opiniei publice privind romanii si rromii din Italia.

Populatia italiana nu face vreo diferentiere majora intre acesti doi termeni, din cauza actelor de violenta ale catorva rromi. Ziaristul a subliniat faptul ca rromii si romanii apartin unor etnii total diferite. In Romania, ca si in Italia, rromii traiesc la periferiile oraselor, isi mentin o identitate distincta, vorbesc o limba de origine indiana, fac parte din retele de criminalitate si nu sunt bine-vazuti de restul populatiei care traieste in Romania.

Ziaristul italian atrage atentia ca mass-media din tara sa a creat o imagine distorsionata in ceea ce ii priveste pe romani. Imaginea romanilor in fata cetatenilor autohtoni este distorsionata, considerandu-se ca: "toti romanii sunt rromi, toti rromii sunt intractori, in consecinta, toti romanii sunt criminali".

Acest curent de opinie publica are consecinte grave asupra italienilor, dar si asupra vietii politice. S-a creat ideea ca "Italia isi va recapata linistea si fericirea lansand o vanatoare de romani si de rromi din Romania" a declarat jurnalistul.

"Lumea informatiilor, a mass-mediei, ar trebui sa se supuna unui examen de constiinta si sa se intrebe cat de periculoasa este mentinerea si raspandirea climatului anti-romanesc. De asemenea, trebuie sa se intrebe daca aceasta atitudine negativa a fost alimentata de prezentarile din articolele aparute in presa, mai ales de autorii acestora, care risca sa transforme "romanul" in echivalentul "omului negru" din fabule".

"Astfel, Romania apare pe primele pagini ale ziarelor italiene numai in cazuri in care sunt prezentatea acte criminale. Poate ca doar un italian dintr-o mie cunoaste numele presedintelui roman, al premierului acestei tari, stie cate ceva despre politicile sale si despre problemele cu care se confrunta aceasat tara din estul Europei. Ne-am pierdut capacitatea de a observa aspectele obiective si le preferam pe acelea care ne ofera doar o aparenta aprpopiere de adevar", comenteaza jurnalistul italian.

" Italia manifesta un dezinteres fata de restul lumii cand un fapt senzational negativ ii capteaza intreaga atentie; acest dezinteres este un fel de miopie, o lipsa de curiozitate care ne face sa comitem erori grave, sa pierdem oportunitati si sa acceptam intoleranta", este concluzia lui Mario Deaglio.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.