O nota de subsol a raportului final al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste in Romania a starnit protestul Comitetului National Director al AFDPR.
Asociatia fostilor detinuti politici este contrariata de faptul ca cifra de doua milioane de victime ale comunismului, avansata de expertiza AFDPR este pusa la indoiala in paginile raportului amintit. Prezentam integral pozitia AFDPR.

Comitetul National Director al AFDPR, intrunit ieri in sedinta, a adoptat urmatoarea declaratie:
AFDPR saluta lansarea volumului ce cuprinde "Raportul final" al Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania, considerand aceasta nu numai un evniment editorial, politic si cultural remarcabil, dar si un moment cu semnificatie istorica, pentru care AFDPR a luptat consecvent vreme de 17 ani. Contributia noastra la elaborarea acestui document este importanta: prin initiativa condamnarii crimelor comunismului am oferit o expertiza de o valoare unica, bazata pe marturiile supravietuitorilor gulagului comunist, cat si pe studierea a zeci de mii de documente care demonstreaza caracterul criminal si odios al regimului securisto-comunist din Romania.

Aportul nostru la intocmirea Raportului are deci o dimensiune morala, dar si o dimensiune stiintifica, fiind lucrat de cunoscutul prof. univ. Boldur Latescu, fost detinut politic. Numele unora dintre noi pe lista autorilor documentului, ca si aceea de membri ai Comisiei Prezidentiale, ii confera acestuia un spor de legitimitate si credibilitate.

Tocmai de aceea suntem contrariati de imixtiunea inexplicabila, neprofesionista si lipsita de orice suport stiintific, pe care unul din redactorii volumului dl D. Dobrincu si-a permis sa o faca in textul elaborat de noi. Este vorba despre o nota de subsol prin care este pusa la indoiala si considerata exagerata si netemeinica cifra de doua milioane de victime ale comunismului din Romania, in perioada celor 45 ani.
Este avansata in schimb cifra de 350.000 de victime avand ca sursa o persoana necunoscuta (Maria Golescu) care ar fi aflat aceasta, in 1982 (deci in plin regim dictatorial comunist) de la "alti fosti detinuti politici".

In conditiile in care din primele pagini ale Raportului se subliniaza caracterul criminal al sistemului comunist si se vorbeste de peste o suta de milioane de victime, nota de subsol a dlui Dobrincu este cel putin bizara si nu are decat o singura justificare: diluarea cu orice pret a vinovatiei Securitatii comuniste din Romania. Actiune premeditata prin refuzul de a pune la dispozitia dlui Constantin Ticu Dumitrescu, membru al Comisiei Prezidentiale, textul volumului, inainte de a se da bun de tipar.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.