Politicienii italieni isi schimba atitudinea fata de romanii care traiesc in Italia: nu-i mai socotesc infractori, ci vitali pentru economia tarii
Analistii pun schimbarea de ton pe seama intereselor politicianiste, si nu pe rusinea de a fi criticati aspru de presa occidentala, precum si de forurile europene.

Expulzarea a 200.000 de romani din Italia ar fi o deportare in afara oricarui cadru legal", spune presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, intr-un interviu acordat publicatiei

germane Die Zeit. El a criticat astfel solutiile unor politicieni cu privire la problemele romanilor din Italia, care sustineau ca numai in Roma ar fi necesara expulzarea a 20.000.

Liderul opozitiei conservatoare, Gianfranco Fini, a avut cea mai stridenta voce in favoarea deportarilor in masa. Aceasta idee a fost imbratisata si de primarul Romei, Walter Veltroni, in campanie electorala din partea formatiunilor de centru-stanga pentru a-i succede premierului Romano Prodi.
Napolitano a mai declarat ca "multi imigranti romani s-au integrat foarte bine si lucreaza foarte bine in diverse domenii. In unele regiuni din nord-est asistam la un paradox. Acolo sunt multi imigranti absolut necesari economiei". Mai mult, presedintele Italiei considera ca trebuie mentinuta o politica a imigratiei care sa permita intrarea legala a muncitorilor "de care Italia are nevoie".
Schimbarea de atitudine in privinta romanilor este surprinzatoare avand in vedere ca, saptamani in sir, indiferent de ideologie, politicienii italieni au incercat sa tempereze revolta populatiei fata de uciderea Giovannei Reggiani lansand apeluri indraznete la expulzare, care i-au facut pe critici sa acuze Italia ca a pus la cale o vanatoare de vrajitoare impotriva strainilor, dupa cum comenteaza agentia Associated Press. "Vanatoarea" este reala doar in cifre. Potrivit datelor furnizate de Ministerul de Interne din Italia, din cele 210 ordine de expulzare, 90% au fost impotriva unor cetateni romani.

Giorgio Napolitano precizeaza ca, dupa moartea Giovannei Reggiani in urma agresarii acesteia de catre romanul Romulus Mailat, in Italia s-au inregistrat episoade de violenta, pe de o parte infractiuni, pe de alta reactii oarbe si inadmisibile impotriva unor membri ai comunitatilor de romi sau de romani.
Indulcirea tonului nu-i este caracteristica numai sefului statului italian. Referindu-se la problemele cetatenilor romani care traiesc in Peninsula, ministrul italian de Justitie, Clemente Mastella, a facut apel sa nu se incurajeze rasismul in Italia: "Pentru a evita incurajarea rasismului, toate guvernele ar trebui sa aplice politici care sa fie capabile sa reziste acestui aspect". In opinia sa, rasismul este "un fenomen perturbator, care risca sa provoace cele mai mari tensiuni in cadrul comunitatii".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.