Fostii detinuti politici vor fi repusi in drepturi dupa 18 ani de la caderea comunismului
Guvernul a adoptat ieri un proiect de Lege conform caruia fostii detinuti politici in perioada comunismului vor beneficia de stergerea tuturor consecintelor penale si pot obtine despagubiri pentru prejudiciul moral suferit pentru condamnare. De reglementarile reparatorii vor putea beneficia cei 80 - 90.000 de fosti detinuti politici care mai sunt in viata, dar si rudele acestora.

Persoanele care au suferit condamnari cu caracter politic, precum si consecinte administrative asimilate acestora, in perioada 6 martie 1945 -22 decembrie 1989, vor beneficia de stergerea tuturor consecintelor penale si repunerea in drepturi, in cazul in care a fost dispusa decaderea din aceste drepturi sau degradarea militara, se precizeaza intr-un comunicat difuzat ieri de Guvern. Conform acestuia, proiectul de Lege prevede stergerea consecintelor penale ale tuturor condamnarilor pentru infractiuni care au fost folosite pentru a reprima opozantii regimului comunist. De asemenea, au fost create posibilitati explicite pentru ca instantele de judecata sa poata acorda despagubiri pentru prejudiciul moral suferit, daca se apreciaza, in urma cercetarii tuturor circumstantelor cauzelor, ca reparatia obtinuta prin efectul Decretului Lege nr. 118/1990 si a OUG nr. 214/1999 nu este suficienta. Ministerul Economiei si Finantelor este reprezentantul statului in aceste procese si acesta va executa hotararile judecatoresti in ceea ce priveste despagubirile acordate. Sunt exceptate de la prevederile Legii persoanele care au fost condamnate pentru infractiuni contra umanitatii sau celor in cazul carora s-a dovedit ca au desfasurat o activitate cu caracter fascist in cadrul unei organizatii sau miscari de acest fel sau persoanelor care au fost condamnate prin hotarari judecatoresti si au obtinut anularea hotararilor de condamnare pana la data intrarii in vigoare a acestei legi. Initial, de la prevederile Legii reparatorii erau exceptati si cei care desfasurasera activitati cu caracter legionar, ceea ce ar fi presupus excluderea unui numar impresionant de condamnati politic, insa Guvernul a renuntat la aceasta prevedere.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.