Oficialii de la Bruxelles vor “inchide ochii” la faptul ca romanii vor incalca directivele UE cand vor sacrifica porcii de Craciun, considerand ca exista probleme mai grave ale Romaniei, ca de pilda posibilitatea ca UE sa retraga fondurile pentru agricultura, relateaza The Economist

Publicatia britanica a publicat, in editia din 15 noiembrie, un articol amplu intitulat “Diseratie despre porcul romanesc”. Potrivit acestuia, sunt doua motive pentru care fermierii romani se pregatesc cu frica sa petreaca primul lor Craciun in Uniunea Europeana, scrie publicatia britanica. Unul se refera la bani si celalalt la felul in care vor omori porcii. Comisia Europeana a amenintat ca nu va mai acorda fonduri de 180 de milioane de euro pentru agricultura si fermieri, daca autoritatile romane nu vor reusi, pana la mijlocul lui decembrie, sa implementeze un sistem care sa combata fraudele.

A doua amenintare este si mai sensibila si se refera la regulile Uniunii Europene privind bunastarea animalelor, care ii va impiedica pe taranii romani sa sacrifice porcii de Craciun in curtea lor, asa cum au facut-o pana acum potrivit traditiei. In apropierea primului lor Euro-Craciun, oficialii romani spera ca aceasta regula europeana sa nu se aplice. Ei au avertizat Comisia ca aceasta interferenta in traditia Craciunului este cea mai rapida cale de a distruge atitudinea pozitiva a romanilor fata de UE. Mesajul pare sa fi fost auzit: exista toate indiciile ca Bruxelles va “inchide ochii” la incalcarea in masa a acestor directive. “Nu cred ca UE va aplica aceste masuri care vin in contradictie cu traditiile fermierilor romani. Sunt multe alte probleme mult mai presante, incepand cu controalele platilor, pana la subventiile pentru agricultura care trebuie sa ajunga pe maini bune”, a spus un oficial UE.

Romania este obligata sa aplice directiva privind bunastarea animalelor care da voie taranilor de a omori porcii, caprele si oile in gospodarie doar daca sunt destinate consumului propriu si doar daca sunt anesteziate cu ajutorul unei aparate speciale, inainte de a li se taia gatul. Aceasta nu se va intampla in majortatea gospodariilor. Exista 4,5 milioane de ferme si gospodarii in Romania, tara care detine aproape o treime din toate fermele din Uniunea Europeana. Multe dintre acestea sunt ferme pentru subzistenta, cu una-doua vaci, cativa cai pentru arat si transport.

Sefii veterinarilor romani se asteapta ca 1,5 milioane de porci sa fie omorati in gospodarii de Craciun, in acest an. Teoretic, anestezierea acestor porci este acum obligatorie, dar in practica, Guvernul abia acum a inceput sa discute despre cum se poate realiza acest lucru. De asemenea, exista suspiciuni in privinta metodei cel mai des folosite in abatoare, care presupune administrarea socurilor electrice.

Folosirea electrozilor in gradina plina cu zapada, in timp ce toata lumea asista, presupune riscuri pentru toti, a explicat un oficial. “Iar noi avem multa zapada in iernile din Romania”, a spus acesta, potrivit cotidianului.

Anul trecut, in timpul discutiilor de la Bruxelles, romanii au intrebat daca sacrificarea porcilor de Craciun s-ar putea bucura de exceptia oferita si macelarilor musulmani si evrei, dar Comisia a spus ca nu permite acest lucru. Exceptia se refera doar la rituri religioase, iar practicile romanilor nu sunt considerate rituri, ci traditii.

Potrivit traditiei, porcii sunt taiati de Sfantul Ignatiu, pe 20 decembrie. Ei sunt stropiti cu aghiasma, iar adultii se uita cum sunt sacrificati, dar nu manca din bucate decat in Ajunul Craciunului. In unele sate copiii primesc liber de la scoala in aceasta zi. “Copiii plang pentru porcii sacrificati, pentru ca acestia au fost prietenii lor tot anul”, a spus Niculae Lazar, un veterinar de stat. “Insa in gospodarii acestia traiesc mai bine decat in fermele industriale”, a continuat acesta.

Multor oraseni le este teama ca porcii sa nu aiba trichineloza. O varianta analizata este ca veterinarii angajati sa faca testele de trichineloza si sa faca animalelor anestezia pe gratis. Dar aceasta ar lua timp. “Incercam sa gasim un echilibru intre traditiile noastre si obligatiile europene”, a explicat Radu Roatis, seful venerinarilor din Romania.

In multe domenii legislatia euopeana este rigida. Din moment ce o ferma produce ceva care se comercializeaza, regulile de igiena si de siguranta alimentara sunt aplicate in intregime, chiar daca, de pilda, branza este vanduta tot in sat. Eurocratii spun ca aceasta rigoare este necesara pentru a pastra sustinerea publica in tarile mai vechi din UE, atunci cand vine vorba de largirea Uniunii.

In partile “ultra-sanitare” din Europa, consumatorii sunt foarte pretentiosi in legatura cu ce mananca si ce mancare le ofera copiilor, iar temerile acestor oameni trebuie luate in considerare in momentul in care o tara precum Romania a aderat la aceasta piata unica.

Cand vine vorba de a aplica normele europene, lista cu lipsurile Romaniei este una lunga si serioasa. Sustinerea din partea publicului este necesara pentru a rezolva multe dintre aceste carente: de la coruptia in crestere la eliminarea unor boli, precum gripa aviara. Daca eurocratii pot mentine sprijinul lasand in pace traditiile de Craciun, acest lucru nu ar trebui sa supere pe nimeni.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.