La 13 noiembrie 2005, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a organizat un flagrant in urma caruia mai multe persoane au fost acuzate de dare si luare de mita, precum si de trafic de influenta

Dupa doi ani de judecata si dupa multe controverse, actiunea DNA s-a dovedit a fi un alt mare fas. Un fas care a costat statul 3,5 miliarde de lei. DNA nu vrea sa spuna pe ce s-au dus banii.

Intocmit la 15 noiembrie 2005, Dosarul Penal 221/P/2005 aducea in fata instantei de judecata cinci persoane. In urma autodenuntului realizat de subofiterul de politie Ioan Ciubotaru (angajat la Serviciul de Evidenta a Persoanei Piatra-Neamt), a inceput urmarirea penala a lui Mircea Preda Chelaru (fiul generalului Mircea Chelaru), Dumitru Scutaru, Anca Scutaru, chestorul Lazar Carjan si comisarul-sef Silviu Luncasu. Initial, dosarul, stufos si alambicat, a fost solutionat de judecatori cu sentinta de doi ani de inchisoare cu suspendare pentru Mircea Preda Chelaru, Dumitru Scutaru si Anca Scutaru.

ALTE INTERESE. Din acest moment a inceput a adevarata nebunie a contradictiilor intre acuzati si DNA, in urma careia procurorii au trebuit sa se recunoasca invinsi. Motivul? Gafele facute de acestia pe tot parcursul anchetei. Asta, in conditiile in care, conform unor surse din interiorul DNA, pentru instrumentarea dosarului s-au cheltuit 3,5 miliarde de lei vechi. La inceputul lunii octombrie 2007, Curtea de Apel Bucuresti decide anularea condamnarii pronuntate de instanta si retrimiterea cauzei spre rejudecare. "DNA a pierdut lupta in instanta din cauza faptului ca a incalcat foarte multe principii care stau la baza oricarei anchete. DNA a nominalizat, prin decizia nr. 18/ 11.11.2005 a Parchetului, ascultarea telefoanelor unor persoane implicate in acest dosar. Argumentele aduse de procurori au inceput sa scartaie. Clientul meu, Chelaru, nu a figurat pe acea lista a persoanelor nominalizate de catre DNA. Apoi, chiar probele prezentate de catre DNA in proces au fost distruse de catre procurori. Pana la urma adevarul a iesit la lumina si s-a demonstrat ca totul a fost o cacealma", spune avocatul Nicolae Cladoveanu. In spatele acestor acuze aduse mie au stat alte interese. Sunt convins ca, datorita unor jocuri politice, cei vizati cu adevarat in ancheta au fost tatal meu, chestorul Lazar Carjan si comisarul-sef Silviu Luncasu. Am fost hartuit degeaba doi ani. DNA m-a umilit in conditiile in care probele administrate de procurori nu aveau sustinere. Amprentele mele nu au fost gasite pe plic, m-au tinut in arest cu lampa in ochi, fara sa am posibilitatea sa cer un avocat sau sa dau un telefon, mi-au facut multe", conchide Chelaru.

GHIDUL. Ioan Ciubotaru, detasat intre timp la Directia Pasapoarte Piatra-Neamt, si-a dorit enorm sa ramana in cadrul acestui departament. Deoarece nu indeplinea toate conditiile cerute de lege, Ciubotaru (arestat intre timp pentru implicare in "Dosarul Fotbalistilor") a facut tot posibilul pentru a ocupa scaunul dorit. Prin intermediul sotilor Scutaru acesta il cunoaste pe Mircea Preda Chelaru. "Initial, Ciubotaru, prin sotii Scutaru, m-a rugat sa-i fiu ghid in Bucuresti. Mi-a spus ca nu cunoaste Bucurestiul si ca ma roaga sa-l ajut", spune Chelaru. Povestea se complica si in joc intervin banii. O suma de 10 milioane de lei vechi, pe care Chelaru o primeste, sustine el, pentru serviciul de ghid. "Eu am mers cu masina lui Ciubotaru pe unde avea el treaba. Adica la Carjan si la Luncasu. El avea nevoie de semnaturile celor doi pentru faptul ca postul vizat presupunea angajarea unui civil. Iar Ciubotaru era subofiter. Adevarul este ca m-am implicat mai mult decat un ghid. Asta pentru ca Anca Scutaru, care m-a rugat sa-l ajut, imi era o foarte buna prietena. M-am dus cu Ciubotaru inclusiv la Carjan si l-am sunat si pe Luncasu. Carjan, care era doar de cateva zile sef la Directia Generala de Pasapoarte, a spus ca va lua o decizie in 30 de zile. Luncasu a zis ca daca cei de la pasapoarte sunt de acord cu acest transfer, nu se va opune. Din acest moment lucrurile s-au complicat. Ciubotaru, nefiind civil, nu a putut obtine dreptul de a se transfera. M-a sunat cu o zi inainte de examen. Mi-a zis ca nu s-a primit nici un fel de confirmare pentru raportul depus de el. I-am spus ca tot ce a tinut de mine s-a facut. Mai mult nu aveam cum sa-l ajut", povesteste Chelaru.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.