Bisericile Ortodoxa si Catolica se apropie de unificare, dupa ce la Ravenna, in Italia, au deschis discutia asupra primatului papal

“Pasul important este faptul ca pentru prima data Bisericile Ortodoxe ne-au spus da, exista acest nivel universal al Bisericii si exista si un primat: potrivit practicii Bisericii antice, primul episcop este episcopul Romei si nu exista indoiala asupra acestui fapt”. Astfel a sintetizat, intr-un interviu acordat Radio Vatican, cardinalul Walter Kasper (foto), presedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor, rezultatul ultimei intilniri a Comisiei Mixta Internationala pentru Dialog Teologic intre Biserica Ortodoxa si Biserica Romano-Catolica, ce s-a desfasurat in luna octombrie. Documentul final al reuniunii a fost facut public abia joi, intrucit a trebuit sa fie semnat de toate bisericile ortodoxe participante. Singura care n-a semnat a fost Biserica Ortodoxa Rusa, care a parasit lucrarile Comisiei inainte de finalizare, din cauza unor divergente cu Biserica din Estonia.

In Romania, si de o parte, si de cealalta, documentul final semnat la Ravenna este interpretat ca o intrare in linie dreapta a procesului de unificare a celor doua biserici. “Este imbucurator pentru ca asta presupune ca dialogul continua. Noi recunoastem din principiu ca Papa este primul intre egali intre cei cinci patriarhi ai patriarhiilor ce au existat in primul mileniu crestin: Roma, Constantinopol, Alexandria, Antiohia si Ierusalim”, spune IPS Andrei Andreicut, arhiepiscop de Alba-Iulia.

Unificarea bisericilor va aduce in actualitate acest primat papal, crede ierarhul, insa aceasta nu va presupune ca bisericile ortodoxe isi vor pierde autonomia si se vor subordona Papei. “Daca se va produce impacarea intre cele doua biserici, la o intilnire intre liderii bisericilor, de exemplu, Papa va fi primus inter pares, asa cum acum, daca se intrunesc intiistatatorii Bisericilor Ortodoxe, acest rol ii este atribuit Patriarhului de Constantinopol. A spune ca ortodocsii se vor subordona Papei este o interpretare foarte simplista a lucrurilor”, explica IPS Andrei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.