Ambasadorul SUA in Romania, Nicholas Taubman a declarat astazi, in cadrul conferintei "Societatea Civila: Perspective", ca Parlamentul ar trebui sa nu mai intimideze si sa nu incrimineze presa, informeaza NewsIn.

"Consider ca legislativul ar trebui sa-si consolideze propriul sentiment al responsabilitatii in loc sa incerce sa restrictioneze eforturile unei prese libere de a-si exercita rolul legitim in Romania, prin incriminarea eforturilor jurnalistice sau prin intimidarea presei independente", a afirmat ambasadorul SUA in Romania.

Nicholas Taubman a mai spus ca este surprins de atacurile la adresa postului public TVR in urma difuzarii inregistrarii cu fostii ministri Decebal Traian Remes si Ioan Avram Muresan. "A fost surprinzator pentru mine faptul ca, atunci cand un post de televiziune a difuzat, recent, un reportaj referitor la un presupus act de coruptie a unui oficial, reactia unora a fost aceea de a ataca institutia de presa si jurnalistii care au realizat reportajul, in loc sa se axeze pe acuzatiile grave semnalate de mass-media", a declarat ambasadorul SUA in Romania, Nicholas Taubman.

Ambasadorul a mai subliniat ca rolul jurnalismului de investigatie este foarte important si ca nu trebuie pus in pericol. "Stim ca exista intotdeauna tentatia de a 'omori mesagerul', vorba vechii zicale. Dar rolul jurnalismului de investigatie este mult prea important pentru a fi pus in pericol in acest mod", a adaugat ambasadorul SUA.

Declaratia ambasadorului american se inscrie in contextul in care, in data de 23 octombrie, deputatii au adoptat, cu unanimitate de voturi, modificari la Codul de Procedura Penala si la Codul Penal. Una dintre prevederi se referea si la pedepsirea persoanelor care, aflandu-se in exercitiul functiunii, divulgau fara permisiune informatii din dosarele penale.

Clubulul Roman de Presa si a mai multeONG-uri au protestat impotriva acestui demers, insa Camera Deputatilor a adoptat sapatamana aceasata o modificare a Codului Penal in care se scot de sub incidenta legii penale, doar ziaristii care publica informatii din dosare penale. Astfel, ziaristii care publica informatii din dosare penale, de orice fel, nu pot fi trasi la raspundere. In urma acestor modificari vor fi pedepsiti doar functionarii care au in atributiile de serviciu pastrarea acestor informatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.