Guvernul Romaniei si cel al Ungariei se reunesc astazi la Sibiu, in cea de-a treia sedinta comuna. Pe agenda discutiilor se afla dezvoltarea infrastructurii de transport intre cele doua state, tranzitul regional de resurse energetice si posibila largire a pietei muncii pentru romani.

Tariceanu a anuntat ca sedinta de guvern comuna va dura o ora, in loc de trei ore, cat era prevazut initial si a precizat ca durata a fost stabilita impreuna cu omologul sau ungar, Ferenc Gyurcsany.

De la sedinta de guvern comuna lipsesc ministrul economiei si finantelor Varujan Vosganian si ministrul agriculturii Dacian Ciolos, cele doua institutii fiind reprezentate de secretarii de stat. La discutii, in calitate de invitat, participa si presedintele UDMR, Marko Bela.

Premierul ungar, Ferenc Gyurcsany a pledat pentru o relatie de colaborare intre cele doua state, in ciuda diferendelor istorice. "Stim amandoi ca in relatia celor doua tari s-au acumulat o serie de tensiuni de-a lungul istoriei, dar nu ajungem departe daca incercam sa vorbim despre ele, ci daca incercam sa nu mai repetam aceleasi greseli. In vietile noastre exista mult prea multe puncte comune ca sa ne permitem luxul de a porni de la problemele noastre generate de istorie", a spus Gyurcsany.

Membrii celor doua guverne vor lua in discutie un program pentru schimbul de experienta in domeniul evaluarilor Schengen, precum si stabilirea unui mecanism eficient de interventie in comun in cazul urgentelor civile.

Un alt domeniul important pe agenda sedintei comune va fi dinamizarea cooperarii in domeniul IMM-urilor si al turismului. De asemenea, cu ocazia sedintei comune a celor doua Guverne va fi demarata procedura de infiintare a Biroului pentru tineret romano-ungar.

Bugetul alocat de executiv pentru desfasurarea celei de-a treia sedinte de guvern comune este de un milion de lei, informeaza NewsIn.

Prima sedinta comuna a celor doua guverne a avut loc la Bucuresti in 2005, cand au fost semnate 15 documente bilaterale. La cea de-a doua, care a avut loc anul trecut la Budapesta, au fost semnate zece documente bilaterale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.