Diplomatii nostri sunt in plop: reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe nu stiu cine este avocatul romanului acuzat de crima

Ministerul Afacerilor Externe continua sa-si justifice incapacitatea de a gestiona o criza majora, aducand doar argumente contradictorii. Conform MAE, consulul roman de la Roma nu numai ca nu a facut nicio greseala, ba chiar s-a comportat exemplar.

Ministerul Afacerilor Externe nu stia, ieri seara, numele avocatului care il reprezinta pe Nicolae Romulus Mailat. In schimb, am fost asigurati ca "s-a primit confirmarea ca are avocat din oficiu".

Fara sa-si puna problema daca Mailat beneficiaza de o asistenta juridica de incredere, MAE incearca sa ascunda lipsa de reactie a consulului roman de la Roma fata de acest caz. Practic, Mailat este vinovat pentru ca nu a solicitat sprijinul consulului.

Cu toate acestea, conform purtatorului de cuvant al MAE, consulul Cosmin Dumitrescu a facut o cerere catre penitenciarul in care este incarcerat romanul si a primit, ieri, confirmarea ca Mailat este de acord cu vizita.

Aprobarea mai este inca asteptata. Nu se precizeaza insa motivul pentru care acest lucru a durat aproape o saptamana.

Lipsa de preocupare a Minsterului Afacerilor Externe fata de cetatenii din afara tarii rezulta si din faptul ca fondul de urgenta pentru romanii din strainatate nu mai exista din 2005, atunci cand a fost prevazut in Legea bugetului.

Interviu cu Ilie Banica, purtator de cuvant MAE

Adevarul: Ce actiuni a intreprins MAE pentru a se asigura ca drepturile lui Mailat sunt protejate?
Ilie Banica: Sectia consulara a Ambasadei Romaniei la Roma s-a asigurat la Ministerul Justitiei italian ca Mailat are asigurata apararea si a primit confirmarea ca acestuia i-a fost pus la dispozitie un avocat.

- A intentionat MAE sa-i angajeze un avocat lui Mailat?

- Potrivit legii italiene(...), atunci cand persoana cercetata nu are un avocat de incredere, i se pune la dispozitie un avocat din oficiu.

- De ce nu a luat domnul consul legatura cu Mailat?

- Cetateanul in cauza nu a solicitat sprijinul consulului. Cu toate acestea, consulul roman la Roma a cerut autorizarea autoritatilor locale pentru a-l vizita pe Mailat. La data de 7 noiembrie, dupa consultarea acestuia, conducerea penitenciarului a comunicat ambasadei ca Mailat este de acord sa aiba o intalnire cu consulul. Sectia consulara a ambasadei a facut cererea formala si asteapta aprobarea pentru vizita consulului la penitenciar.

- De ce asistenta are dreptul sa se bucure un roman aflat in strainatate?

- Functionarul consular va acorda, la cerere sau din oficiu, (...) asistenta si protectie cetatenilor romani.
Asistenta si protectia se acorda in caz de imbolnaviri grave, urgente medicale, decese, accidente de circulatie, pierdere sau furt al pasaportului, biletului de calatorie, mijloacelor banesti, permiselor de conducere si certificatelor de inmatriculare a autovehiculelor, retineri, arestari, limitarea in orice alt mod a libertatii personale, condamnari in statul de resedinta si in alte situatii asemanatoare.
Functionarul consular va asigura reprezentarea cetatenilor romani in fata instantelor judecatoresti. ( extras din Art. 14 al Regulamentului consular aprobat prin HG nr. 760/1999)

Cum s-a construit imaginea romanului asasin

- Cotidianul milanez „Il Giorno" publica, pe 3 februarie 2004, un material extrem de virulent la adresa romanilor, intitulat „Romanii, noii artisti ai crimei". „Violenti? Si asta. Dar, mai presus de toate, vicleni, fara scrupule, sensibili la bani. Infractiunile pe care le comit romanii se bazeaza pe abilitate, istetime, fascinatie. Sunt adevarati maestri in furturi, in buzunareli, in escrocherii."

- Trullo, un cartier popular de la periferia Romei, cu o concentrare mare de romani. Scanteia a fost o cearta banala intre romani (nu rromi) si italieni. A urmat o expeditie de pedepsire, in care trei romani au fost raniti cu arme de foc.

Politia i-a arestat pe pistolari, dar a doua zi un grup de circa 30 de tineri italieni a dat foc unui bar din zona frecventat de romani. Cotidianul de dreapta „Il Tempo" a publicat celebrul articol „Romanii, o etnie mereu in cronica neagra".

- Pe masura ce se apropia 1 ianuarie 2007, paginile cotidienelor de dreapta se inroseau de alarme cu privire la apropiata „invazie a romanilor", asa incat la 1 ianuarie, ca si in Anglia, ziaristii italieni s-au postat in aeroporturi pentru a consemna „invazia".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.