"Suntem foarte ingrijorati si, desigur, actiunile Patriarhiei Romane nu vor ramane fara urmari", a declarat mitropolitul Kiril de Smolensk si Kaliningrad, referindu-se la decizia Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) de a reactiva trei episopii pe teritoriul Republicii Moldova

Situatia pune sub semnul intrebarii intalnirea programata intre patriarhii Daniel si Alexei al II-lea, la 19 noiembrie.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a decis reactivarea Episcopiei de Balti (fosta a Hotinului), a Episcopiei Basarabiei de Sud (fosta de Cetatea Alba-Ismail) si a Episcopiei Ortodoxe a Dubasarilor si a toata Transnistria (fosta Misiunea Ortodoxa Romana din Transnistria). Mitropolia Moldovei de la Chisinau a cerut Patriarhiei Romane sa renunte la aceasta decizie, dar raspunsul de la Bucuresti a fost ca problema celor trei episcopii va fi discutata la 19 noiembrie, la Moscova, la nivelul cel mai inalt al celor doua Biserici. Pana atunci, insa, intre cele doua biserici ortodoxe relatiile nu sunt chiar atat de roz.

DEPENDENTA. Pentru intelegerea situatiei, se cuvine sa precizam ca pe teritoriul Republicii Moldova activeaza doua unitati ecleziale: Mitropolia Moldovei, care este dependenta canonic de Patriarhia de la Moscova, si Mitropolia Basarabiei, care este dependenta de Patriarhia Romana. Mitropolia Moldovei are cinci episcopii, iar cea a Basarabiei are patru episcopii, cu tot cu cele reactivate recent, adica atatea cate avea si pana in 1944, cand a fost desfiintata. Cu toate acestea, decizia Patriarhiei Romane este vazuta ca un act necanonic.

REACTII. "Ceea ce s-a intamplat acum reprezinta o incalcare grava a randuielilor canonice, iar acest pas este indreptat spre distrugerea unitatii sfintei Ortodoxii", a declarat presedintele Departamentului pentru Relatii Externe al Patriarhiei Moscovei, mitropolitul Kiril de Smolensk si Kaliningrad, citat de Interfax. In acelasi context, episcopul Egorievski Mark, vice-presedenitele Relatiilor Externe ale Patriarhiei de la Moscova, a spus ca "Este o aventura expansionista de culoare nationalista si un act direct, care duce la scindarea lumii ortodoxe".

De asemenea, Episcopul Iustinian al Tiraspolului si Dubasarilor, a fost iritat de hotararea Bisericii Ortodoxe Romane, catalogand-o drept "jaf la drumul mare".

Patriarhia Romana vine cu un raspuns care se bazeaza pe argumentele istoriei: "Aceasta reactivare a fost consecinta fireasca a faptului ca anterior, printr-o hotarare definitiva a Curtii Supreme de Justitie a Republicii Moldova din 2004 si prin modificarile inregistrate la Statutul de organizare si functionare a Mitropoliei autonome a Basarabiei, aceasta a fost recunoscuta drept 'succesoare spirituala, canonica, istorica a Mitropoliei Basarabiei care a functionat pana in anul 1944 inclusiv>>, cu eparhiile ei componente, Arhiepiscopia Chisinaului, Episcopia de Balti, Episcopia Basarabiei de Sud si Episcopia Ortodoxa a Dubasarilor si a toata Transnistria.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.