Comisarul european Leonard Orban a declarat recent ca la Bruxelles se asteapta un raport privind indeplinirea acquisului in mai multe domenii ale agriculturii romanesti. Intre acestea, situatia ecarisajului

In Romania, aceasta activitate este concesionata firmei Protan. La intrebarile redactiei a raspuns Cristina Miu, directorul general al Protan SA.

Jurnalul National
: ADS a amenintat Protan cu blocarea conturilor pentru neplata unor penalitati de 1,7 milioane de euro. Se va opri activitatea firmei?

Cristina Miu: In primul rand statul nu a platit banii pe care ni-i datoreaza, iar noi suntem penalizati pentru investitii. In planul de afaceri cu care am castigat licitatia contam pe sumele platite de stat pentru ecarisaj. Am cerut la ADS acesti bani si raspunsul a fost... amenintarea cu blocarea conturilor.

Jurnalul National
: Cum a ajuns Protan sa detina monopol asupra ecarisajului in Romania?

Cristina Miu
:Protan nu are monopol asupra ecarisajului, in Romania exista multi alti agenti economici care se ocupa de neutralizarea deseurilor animale. Protan este insa - alaturi de ATEV, partenerul sau din Ungaria - concesionarul ecarisajului pe teritoriul Romaniei. Cand acceptarea tarii noastre in UE a fost conditionata, printre altele, de aducerea ecarisajului la standarde europene, statul roman a decis sa declare ecarisajul activitate publica de interes national si sa-l concesioneze prin licitatie. Teritoriul Romaniei a fost impartit in opt euroregiuni si in fiecare dintre ele s-a organizat cate o licitatie. In mai 2006, asocierea Protan-ATEV a castigat cele opt licitatii.

Bani neincasati

Jurnalul National: Care este situatia in momentul de fata?

Cristina Miu
:Din suma cumulata de la momentul preluarii concesiunii si pana in prezent, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a deblocat mai putin de jumatate. Sunt patru judete in care APIA nu a platit pana acum nici un ban, desi in toata aceasta perioada Protan si-a indeplinit obligatiile contractuale de colectare si procesare atat fata de primarii si consilii locale, cat si fata de agentii economici. Este vorba de judetele Dambovita, Gorj, Arges si Ialomita. Dupa aproape un an si jumatate in care n-am primit plata pentru serviciile noastre, suntem absolut indreptatiti sa intrerupem contractele in aceste judete.

Jurnalul National
: Ce explicatii vi s-au dat pentru intarzierile de plata?

Cristina Miu:Din cauza ca nu existau norme si proceduri de aplicare a legislatiei in vigoare, agentiile locale de plati interpretau legea diferit in diferite judete ale tarii, cerand documente justificative dupa bunul lor plac. Insa nici acum, cand exista o procedura interna clara, situatia nu s-a ameliorat semnificativ.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.