Pe langa coruptie si starea precara a infrastructurii, investitorii acuza risipa in cheltuielile publice si protectionismul in furnizarea de utilitati

Doua rapoarte independente arata ca, pe de-o parte, atractivitatea Romaniei pentru investitorii straini a scazut puternic in ultimele cateva luni, iar competitivitatea aluneca pe o panta descendenta.

Companiile multinationale chestionate in sondaje semnaleaza persistenta unor neajunsuri cu care sunt deja familiarizate, dar si aparitia unor probleme mai noi.

Amplificarea deficitului de cont curent, risipa in cheltuielile publice, ca si protectionismul practicat de stat in furnizarea de utilitati si pe piata de energie sau risipa in cheltuielile bugetare, se numara printre "noutatile" semnalate de companiile multinationale.

Acestea se adauga unor carente pe care Romania nu a reusit sa le depaseasca in ultimii 17 ani: coruptia, instabilitatea politica, accesul greoi al firmelor la sursele de finantare, starea proasta a drumurilor, lipsa de transparenta in deciziile autoritatilor, protectia insuficienta a actionarilor ce detin pachete minoritare etc.

La polul opus se remarca relativ putine avantaje ale tarii noastre, din punctul de vedere al atractivitatii pentru investitiile straine si al competitivitatii: nivelul redus al datoriei publice (ca pondere in PIB), calitatea educatiei tehnice a personalului, proceduri oarecum simplificate la lansarea in afaceri.
Analiza in ceea ce priveste atractivitatea mediului nostru de afaceri a fost realizata de compania austriaca de servicii financiare Oesterreichische Kontrollbank (OeKB), la comanda Reuters. Iar Forumul Economic Mondial (FEM), partener al Grupului de Economie Aplicata (GEA) din Romania, a dat ieri publicitatii Raportul Competitivitatii Globale 2007-2008 ARIS: Investitorii straini prefera greenfield
"Din experienta ARIS putem spune ca in ultimele luni am observat din partea investitorilor un interes sporit in ceea ce priveste implementarea de proiecte de tip greenfield. In niciun caz nu putem afirma ca se confirma scaderea atractivitatii Romaniei in ultimul trimestru din 2007.

Conform datelor statistice furnizate de Banca Nationala a Romaniei, fluxurile investitiilor straine atrase de Romania nu inregistreaza o scadere in trimestrul al treilea al anului curent: in doar doua luni din trimestrul III (iulie si august), Romania a atras 1.174 milioane euro, reprezentand 90% din valoarea atrasa in primul trimestru (1.311 milioane euro)", a declarat ieri, pentru "Adevarul", Monica Barbuletiu, vicepresedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.