Parlamentarii au modificat Codul de procedura penala astfel incit probarea marilor fapte de coruptie este mult ingreunata. Ordonanta a fost trimisa spre promulgare presedintelui Traian Basescu

Modificarile aprobate marti sint varianta mutilata a Ordonantei de Urgenta nr. 60 din 2006, elaborata de fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, prin care se operau citeva modificari la Codul penal si la cel de procedura penala. Parlamentarii nu au fost de acord cu schimbarile facute de ea si, initial, au propus o lege de respingere a ordonantei. S-au razgindit cind si-au dat seama ca poate fi mult mai utila o noua reformulare a ordonantei, corespunzator viziunii lor despre justitie. Asa a aparut aceasta ultima forma, votata marti de parlamentari, care a ajuns la Cotroceni pentru promulgare.

Noul document schimba radical procedurile privind probatoriul si este posibil ca marile dosare de coruptie aparute in ultima vreme sa piarda principalele probe, in special inregistrarile audio si video, chiar inainte de ajunge in instanta. Ultimele retusuri au fost realizate de parlamentari in urma cu doua saptamini, cind s-a cerut si Ministerului de Justitie analizarea acestei variante a OUG 60.

Noua reglementare este confuza si a stirnit deja controverse, mai ales din cauza modificarilor facute in privinta interceptarilor. Cele mai controversate sint alineatele nou introduse (10 si 12), de la art. 91 din CPP, unde se spune ca „Cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala, prevazuta la alineatul 1, trebuie sa fie insotita, in mod obligatoriu, de o copie dupa rezolutia de incepere a urmaririi penale“. In acest caz, este clar ca nu se pot fi interceptate convorbiri in faza actelor premergatoare. Daca se coreleaza cu alineatul 2 al art. 64 din CPP, care spune ca „mijloacele de proba obtinute in mod ilegal, inclusiv prin incalcarea prezentului cod, nu pot fi folosite in procesul penal“ (ceea ce inseamna si retroactivitatea legii), atunci ar fi posibil ca mai multe din probele ultimelor mari dosare de coruptie (unele dintre ele pornite chiar de la interceptari) sa nu mai poata fi folosite de procurori si, prin urmare, sa nu mai existe nici un caz. De exemplu, in celebrul dosar Muresan-Remes ar trebui declarate nule exact inregistrarile audio si video care au facut atita vilva prin difuzarea lor la TVR. Ele sint, deocamdata, principale dovezi ale luarii de mita.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.