Senatorii si-au dat, ieri, acordul pentru introducerea organismelor modificate genetic. Senatul a aprobat, in calitate de prima camera sesizata, o Ordonanta de urgenta a Guvernului care reglementeaza acest domeniu, informeaza NewsIn.

Senatorul PRM Petru Stan este singurul care s-a impotrivit aprobarii ordonantei Guvernului, insa nu pentru ca nu ar fi de acord cu folosirea organismelor modificate genetic. Senatorul a atras atentia ca modul in care actul normativ a fost redactat nu rezolva problema utilizarii organismelor modificate genetic, si ca aduce de fapt, foarte multe restrictii in folosirea acestora.

"Romania are nevoie sa cultive plante modificate genetic", a subliniat Stan, si a exemplificat prin faptul ca astfel, s-ar putea reduce tratamentele chimice asupra plantelor care sunt mult mai daunatoare.
Din partea PSD, doi fosti ministrii ai agriculturii, Petru Daea si Ilie Sarbu, au vorbit in favoarea ordonantei. Daea a sustinut ca actul normativ va da posibilitatea cultivarii soiei modificate genetic, care in opinia acestuia nu este daunatoare, dar aduce si foarte multe beneficii. De asemenea, Partidul Democrat s-a declarat in favoarea actului normativ. In final, OUG privind introducerea deliberata in mediu si introducerea pe piata a organismelor modificate genetic a fost aprobata cu 44 de voturi "pentru", doua abtineri si un vot "impotriva".

Actul normativ stipuleaza ca orice persoana juridica, care doreste sa introduca pe piata, pentru prima data, un organism modificat genetic sau o combinatie de asemenea organisme, trebuie sa transmita in prealabil, o notificare catre autoritatea competenta (Comisia pentru Securitate Biologica).

Ordonanta mai prevede si sanctiuni pentru folosirea necorespunzatoare a organismelor modificate genetic care pot merge pana la plata a 80.000 lei si care se aplica de catre Garda Nationala de Mediu.
Organizatia neguvernamentala Greenpeace a cerut insa, cu putin timp in urma, Guvernului Romaniei, sa dispuna interzicerea importului si a cultivarii de plante modificate genetic.

Ministrul mediului Attila Korodi a declarat, de asemenea, cu o luna in urma, ca cercetarea stiintifica privind efectele organismelor modificate genetic asupra mediului este insuficienta, ceea ce necesita o precautie sportita a ministerului de resort fata de adoptarea anumitor decizii."Cercetarea privind organismele modificate genetic este insuficienta, chiar si la nivel european. Din aceasta cauza este nevoie de timp, pana la adoptarea anumitor masuri in acest domeniu", a spus Attila Korodi.

Senatul este insa prima camera consultata cu privire la aceasata problematica, iar deputatii vor fi cei care vor avea ultimul cuvant cu privire la adoptarea unei legislati permisive pentru cultivarea si comercializare organismelor modificate genetic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.