Suma, estimata a fi alocata in urmatorii zece ani sau mai mult, provine de la guvernul american si de la organizatii nonguvernamentale. Banii vor fi folositi pentru a finanta proiecte menite sa promoveze democratia si cooperarea regionala in Romania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Moldova, Turcia, Ucraina si in Rusia, in speranta crearii unei presiuni din partea societatii civile pentru consolidarea libertatilor civile in tarile din zona.

„Black Sea Trust“ (BST), un proiect al German Marshall Fund dupa modelul Fondului Balcanic pentru Democratie (Balkan Trust for Democracy), se va axa pe trei directii predilecte: participare civica, initiative transfrontaliere si cooperare Est-Est (schimburi de experienta intre noile state membre UE si vecinii rasariteni).

Avantajele localizarii Fondului la Bucuresti sint atit de natura financiara, pentru ONG-urile romanesti care activeaza in domeniu, cit si politice. „Acum citiva ani, la astfel de intilniri nu era nici Germania, nu era reprezentat nici NATO”, remarca presedintele German Marshall Fund din SUA, Craig Kennedy, la lansarea BST. „Cred ca in timp, desi nu va dori sa discute direct, pe fata, cu Romania, si Rusia va trebui sa participe, sub o forma sau alta, si atunci va gasi cu siguranta cai sa o faca”, a adaugat acesta.