In mai putin de o saptamina, Zambaccian, Loteria si Rompetrol, cazuri care au fost mentionate la modul superlativ in ultimele rapoarte pre-aderare la capitolul „lupta impotriva coruptiei“, au fost trimise inapoi la procurori

Instantele au decis luni intoarcerea la Parchete a dosarelor Loteria si Rompetrol. Principalii protagonisti din aceste dosare, precum si cel din dosarul Zambaccian - fostul premier Adrian Nastase, fostul vicepremier George Copos si liderul liberal Dinu Patriciu - au declarat in faza instrumentarii ca abia asteapta sa ajunga in instanta pentru a-si dovedi nevinovatia. Dupa ce procesele au inceput, avocatii lor au ridicat exceptie dupa exceptie, care au aminat cu un an discutarea lor pe fond.

In primavara acestui an s-a inregistrat prima runda a aminarilor, pe acelasi calapod - exceptii ridicate la Curtea Constitutionala. Nastase a obtinut la CCR o sentinta in baza careia magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au trimis saptamina trecuta dosarul inapoi la DNA, pentru ca procurorii sa ceara de la Cotroceni avizul pentru inceperea urmaririi penale. Sentinta CCR spunea ca acest aviz este obligatoriu si in cazul fostilor demnitari cercetati pentru fapte de coruptie, nu numai pentru cei inca in functie.

In cazul Loteriei, Inalta Curte a admis ieri una dintre exceptiile ridicate de avocatii lui George Copos. Mai exact, aparatorii au invocat un raport al Garzii Financiare potrivit caruia prejudiciul ar fi de numai 37 de miliarde de lei vechi, si nu de peste 40 de miliarde de lei vechi, cum calculasera procurorii anticoruptie. Ceea ce inseamna, in euro, mai putin de un milion paguba provocata statului, situatie in care dosarul Loteria nu mai este de competenta celor de la anticoruptie, ci a procurorilor Parchetului General, pentru ca, potrivit legii, DNA cerceteaza cazurile de coruptie a demnitarilor sau cauzele in care prejudiciul este de peste un milion de euro. Apararea lui Copos a mai incercat anul acesta sa obtina o schimbare a competentei din cauza milionului de euro, spunind ca este neconstitutional ca o lege romaneasca sa prevada in euro plafonul prejudiciului.

Anchetatorii sustin insa ca prejudiciul calculat de ei este corect, intrucit atunci cind au trimis dosarul in instanta evaziunea fiscala era de 40 de miliarde de lei vechi, insa una dintre firme a virat ulterior statului 1,7 miliarde de lei vechi, suma care ar trebui considerata prejudiciu recuperat. In acest dosar, Goerge Copos este acuzat alaturi de fostul director general al Companiei Nationale Loteria (Nicolae Cristea) si alti inculpati ca ar fi prejudiciat statul printr-o tranzactie fictiva legata de vinzarea a 38 de spatii comerciale catre CNL. Livia Saplacan, purtatorul de cuvint al DNA, a declarat ieri pentru Cotidianul ca procurorii anticoruptie vor face recurs, la fel ca si in cazul Zambaccian.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.