Judecatorii Curtii Supreme au decis astazi, restituirea la DNA, pentru refacerea urmaririi penale, a dosarului Zambaccian in care este judecat fostul premier Adrian Nastase, informeaza NewsIn.

Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au dispus, printre altele si admiterea exceptiilor formulate de avocatul sotilor Nastase si ridicarea masurilor asiguratorii solicitate in 2006 de Directia Nationala Anticoruptie. Hotararea poate fi atacata cu recurs la Completul de noua judecatori.

Avocatul lui Adrian si Dana Nastase a cerut magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie la ultimul termen, pe 11 octombrie, restituirea dosarului Zambaccian la Directia Nationala Anticoruptie pentru refacerea intregii urmari penale in aceasta cauza. "Invocam dubla exceptie a nulitatii actului de sesizare, mai precis a nulitatii urmaririi penale", a spus avocatul Gheorghe Diaconescu care a reiterat faptul ca umarirea penala a fostului premier s-a facut fara avizul Presedintelui, Parlamentului sau Camerei Deputatilor.

Potrivit acestuia, in ancheta din dosarul Zambaccian era necesar sa fie indeplinita procedura prin care Comisia prezidentiala este obligata sa faca un raport catre presedintele Romaniei cu propunerile rezultate din probele dosarului instrumentat de procurori. In cazul in care ministrul cercetat este si membru al Parlamentului este obligatoriu, a mai spus Diaconescu, si "avizul camerei din care acesta face parte, Camera Deputatilor sau Senatul".

In dosarul Zambaccian, Adrian Nastase este acuzat pentru luare de mita in forma continuata, santaj si trafic de influenta, Dana Nastase este inculpata pentru complicitate la luare de mita si alte doua infractiuni, iar Irina Jianu (fosta sef la Inspectoratul de Stat in Constructii) si Cristian Mihail Vasile (administrator Eurografica), sunt inculpati pentru dare de mita.

Fostul presedinte PSD si premier al Romaniei este acuzat de procurorii anticoruptie ca, in perioada 2001-2006, folosind autoritatea si influenta rezultate din functiile politice si administrative ocupate in stat, a savarsit mai multe infractiuni de coruptie prevazute de Legea 78 /2000, antrenand si alte persoane.

Este vorba de luare de mita si obtinere de foloase necuvenite, infractiuni de pe urma carora inculpatul ar fi obtinut, in total, suma de 48 miliarde lei vechi, adica 1,3 milioane euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.