Presedintele Traian Basescu a dat un ultimatum Parlamentului. Daca proiectul privind introducerea votului uninominal nu va fi adoptat in mai putin de sapte zile, pana la 22 octombrie, seful statului va declansa procedurile privind organizarea unui referendum

Basescu le-a amintit liderilor partidelor parlamentare de angajamentul pe care si l-au luat si care prevedea ca proiectul electoral sa fie trimis spre promulgare la inceputul sesiunii parlamentare.
n conditiile in care dezbaterile la comisia speciala din Parlament s-au blocat de mai bine de doua saptamani, "este imposibil" ca acest angajament sa fie indeplinit, a precizat unul dintre membrii Comisiei, deputatul PD Valentin Iliescu. Astfel, singura varianta prin care s-ar putea evita declansarea unui referendum pe tema votului uninominal - plecand de la premisa ca majoritatea cetatenilor doreste acest lucru - o constituie asumarea raspunderii de catre Guvern asupra proiectului de lege. ¥ Demersul ar putea reprezenta o capcana intinsa premierului Calin Popescu Tariceanu, acesta fiind nevoit sa revina in fata Parlamentului pentru un nou vot de incredere, la mai putin de o luna de la respingerea motiunii de cenzura.

Presedintele Traian Basescu a dat un ultimatum Parlamentului, pentru adoptarea votului uninominal. Daca pana la 22 octombrie, Parlamentul nu trimite spre promulgare legea privind introducerea votului uninominal, seful statului va emite un decret pentru organizarea referendumului consultativ, in acest sens. Prin scrisoarea adresata ieri presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului, Basescu a acordat mai putin de sapte zile pentru ca Parlamentul sa adopte votul uninominal, dupa mai bine de doua luni de tergiversari. "Este imposibil", a declarat raspicat deputatul PD Valentin Iliescu, membru al comisiei parlamentare pentru votul uninominal.

Seful statului a amintit de scrisoarea trimisa Parlamentului la mijlocul lui februarie in care a solicitat un aviz pentru organizarea unui referendum, precum si de consultarile de la inceputul lunii martie, cand reprezentantii partidelor politice s-au angajat sa adopte legea electorala pana la inceputul sesiunii din toamna. "In situatia in care nu voi primi la promulgare legea pana la data de 22 octombrie, va trebui sa imi respect angajamentele publice si sa emit decretul de organizare a unui referendum national pe tema votului uninominal, in baza articolului 90 din Constitutie", se arata in scrisoarea de la Cotroceni.

Capcana

Seful statului a precizat inclusiv modalitatile prin care proiectul electoral ar putea trece de Parlament, "plecand de la premisa ca majoritatea cetatenilor doreste introducerea votului uninominal": fie proiectul este adoptat prin procedura parlamentara obisnuita, fie prin asumarea raspunderii Guvernului. Prima varianta este exclusa, in conditiile in care parlamentarii din comisia speciala au abandonat dezbaterile, invocand lipsa cvorumului. "In ritmul in care in doua luni am adoptat 12 din cele 56 de articole ale proiectului legislativ, este clar ca nu mai are nicio sansa sa fie adoptat in termen util", ne-a declarat reprezentantul comisiei speciale, deputatul Valentin Iliescu. In aceste conditii, mai ramane doar ca premierul Calin Popescu Tariceanu sa isi demonstreze implicarea in reformarea clasei politice, iar Guvernul pe care il conduce sa isi asume raspunderea pentru adoptarea proiectului. Varianta ar putea reprezenta un pericol pentru Guvernul Tariceanu II, aducandu-l din nou in fata Parlamentului, pentru un vot de incredere. Asta dupa ce Executivul a scapat "la mustata" de motiunea de cenzura initiata de PSD.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.