Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au stabilit un nou termen pentru "Dosarul SRI" pe data de 12 noiembrie

Magistratii au respins, la precedentul termen, de ieri, ca nefondate cererea generalului SRI (r) Ovidiu Soare de restituire a dosarului spre refacere si exceptia inculpatului Alexandru Georgescu privind competenta Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in efectuarea urmaririi penale, precum si cererea sa de restituire a dosarului spre refacere. Decizia nu poate fi atacata cu recurs de avocatii inculpatilor.
Procurorii DNA au dispus in luna mai, trimiterea in judecata a lui Emil Dumitrescu, Ovidiu Soare, general maior si fost sef al Inspectoratului pentru Apararea Constitutiei si Securitate Economica din SRI, si a lui Gheorghe Dumitrache, colonel (r), fost sef Sector 'A' de la Sectia de Informatii Prahova a SRI. Ovidiu Soare are la dosar numeroase acuzatii comune de ordin penal, de la mita la instigare la fals intelectual, fals in inscrisuri, asociere pentru savarsirea de infractiuni, dar si alte acuzatii foarte grave, ce privesc siguranta nationala, cum ar fi omisiunea sesizarii organelor judiciare privind siguranta nationala a Romaniei, transmiterea de informatii cu caracter secret ori confidential, in afara cadrului legal.
Ovidiu Soare si Gheorghe Dumitrache au fost initial arestati preventiv iar apoi masura a fost inlocuita cu interdictia de a parasi localitatea. Avocatii au cerut formarea unui alt dosar care sa fie judecat de aceeasi instanta si chiar de acelasi complet. O alta cerere ridicata in instanta de aparatori a vizat nulitatea actului de sesizare, dar si necompetenta materiala a Sectiei Militare din cadrul DNA motivata de intrarea in vigoare a modificarilor Codului de procedura penala.

Chichite avocatesti si "norme europene" pentru cadre corupte

Norma europeana precizeaza ca in cazul in care intr-o cauza sunt cercetati impreuna civili si militari, competenta revine procurorilor civili. Necompetenta Sectiei militare a DNA a fost invocata si deoarece la data inceperii urmaririi penale fata de inculpati niciunul dintre ei nu mai era ofiter activ. In replica, procurorul de sedinta a aratat ca la acea data, generalul Ovidiu Soare era ofiter activ ceea ce a atras competenta sectiei dupa calitatea sa. Avocatii inculpatilor au mai invocat faptul ca a fost incalcat dreptul la aparare, desi reprezentantul Parchetului a cerut respingerea acestei cereri, afirmand ca avocatul a fost prezent alaturi de inculpat pe tot parcursul urmaririi penale.

Procesul continua dupa numeroase tergiversari "de procedura". De exemplu, la primul termen al procesului, in iunie, judecatorii instantei supreme au amanat judecarea cauzei pe motivul lipsei de procedura in ceea ce priveste citarea generalului Soare, deoarece nu revenise la dosar citatia semnata de acesta. La al doilea termen, in septembrie, s-a mai obtinut o amanare din "lipsa de procedura" cu inculpatul Emil Dumitrescu si cu SC Midocar Bucuresti, deoarece citarea inculpatului Emil 'Cico' Dumitrescu era incompleta. Ca urmare s-a dispus citarea acestuia, atat la adresa indicata de acesta in faza urmaririi penale, cat si la adresa indicata de Parchet, respectiv cea din Voluntari.

Ofiterii corupti - instrumentele docile din mana lui Timofte

General-maiorul Ovidiu Soare, mana dreapta a lui Timofte, a pretins si primit, bani, bunuri si servicii de la mai multi subalterni, pentru a-i promova. Subalternul sau, colonelul Gheorghe Dumitrache si-a traficat, in perioada 1995 - 2002, functia pe langa reprezentanti ai unor institutii si societati comerciale din Prahova primind "bani, bunuri si servicii" cum zic anchetatorii. Practic, asa cum ministrul liberal Decebal Traian Remes s-a pretat la caltabosi si alte acareturi gastronomice si ofiterii SRI s-au bucurat la tot felul de maruntisuri - de la masini si vilute construite pe de-a moaca pana la portbagaje cu peste sau tot felul de alte ciubucuri similare.

Coruptia din SRI Prahova a avut insa si mize mai serioase, ofiterii de aici fiind implicati in mafia petrolului, chiar prin fostii sefi ai sectiei Corneliu Paltanea, si adjunctul sau, Daniel Bucur. Ovidiu Soare seful Inspectoratului pentru Apararea Constitutionala si Securitatea Economica coordona doua dintre cele mai importante unitati din SRI, directiile A si C care se ocupau cu monitorizarea societatii civile, a partidelor, a mass-media, si a mediului politic. Vanzarea de informatii din interiorul sistemului, acuzatia cea mai grava la adresa sa facea parte din "fisa postului" sau. Soare il servea direct pe Adrian Nastase si PSD-ul, SRI-ul devenind un fel de bastion al Regimului. La comandamentul Directiei C, Soare l-a impus pe Sorin Cosma, ginerele lui Magureanu iar la alte directii si-a plasat de asemenea trepadusii, controland, chiar si dupa arestarea sa, o buna parte din activitatea serviciului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.