Pentru a controla mai eficient cresterea preturilor, Guvernul trebuie sa ocoleasca relaxarea politicii fiscale, spune seful BNR
Politica fiscala a Romaniei se va mentine cel putin la fel de restrictiva ca in prezent. Mai mult, varianta optima pentru un control eficient al stabilitatii preturilor ar fi cresterea restrictivitatii, lucru insa imposibil de realizat in acest moment, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Oficialul bancii centrale a adaugat ca are, in acest sens, si acordul premierului Tariceanu si al ministrului Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian. Isarescu spune ca, doar prin intermediul politicii monetare, BNR nu va mai putea continua procesul de dezinflatie, fiind nevoie de un mix care sa cuprinda si o politica fiscala cel putin la fel de restrictiva. Doar aprecierea leului nu mai este un factor atit de eficient in controlul preturilor. „Politica fiscala reprezinta calea spre optimul mixului, pentru ca nu ne putem astepta la o stringere a cresterilor salariale si pentru ca politica monetara, de doi ani incoace, prin intermediul cursului de schimb, a tinut greul in ceea ce inseamna dezinflatia“, a spus guvernatorul BNR. Inflatia a scazut in ultimii doi ani de la 8,9% in 2005 la sub 5% la finele lui 2006, paralel cu o apreciere agresiva a cursului de schimb. La finele lui 2006, leul a fost cea mai performanta moneda din lume, cu aprecieri substantiale fata de euro si de dolar, dar si fata de monede considerate mult mai stabile cum ar fi yenul japonez si lira sterlina. Pe de alta parte, dupa primele opt luni ale acestui an, inflatia a consemnat o revenire ajungind la 6,1%, nivel cu 1,1% peste tinta BNR (5%), ajutata si de o depreciere a monedei nationale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.