Nicolae Vacaroiu, Valer Dorneanu, Octav Cozminca, Mircea Cosea sau Ioan Mircea Pascu - sint doar citeva din numele grele ale politicii romanesti ale caror dosare de cadre figureaza in arhiva CC al PCR

Revolutia le-a intrerupt o cariera promitatoare in esaloanele secunde ale Partidului Comunist Roman doar pentru a-i propulsa in prim-planul politicii romanesti de astazi.

Cotidianul in colaborare cu Militia Spirituala va prezinta astazi in exclusivitate dosarele de cadre a 12 nume sonore din politica romaneasca. Personaje din categoria celor care inainte de 1989 au slujit cu devotament idealurile comuniste, pentru ca dupa caderea acestuia sa le apere pe cele democratice.

Aparuta in martie 2003 dintr-un grup de studenti ai Facultatii de Istorie de la Universitatea Bucuresti, Militia Spirituala sustine deschiderea arhivelor fostei Securitati si deconspirarea ofiterilor care au slujit politia politica si care astazi au intrat in Parlamentul Romaniei sau in alte institutii publice.

Documentele citate mai jos provin din Arhiva Comitetului Central al P.C.R. si se afla in prezent depozitate la Arhivele Nationale. Biografii de tinerete, ascensiuni marunte, talent pentru organizare, sotii, tati, mame, comportament social, politic, „obstesc“, o Dacie 1310, nimic nu le scapa celor care confectionau aceste dosare. Nimic din ceea ce puteau afla de la sefi, cunoscuti, prieteni sau rude.

Numele de mai jos reprezinta doar o parte din lungul sir al „continuatorilor“, al celor care au stiut sa „supravietuiasca“ schimbarilor de regim politic, pentru a ramine la putere. Alaturi de ei, printre coperte de dosare, se afla inca zeci, sute de nume.

Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului

Fost absolvent al Universitatii Politice si de Conducere (1986) director, al Directiei finante, costuri, preturi si eficienta economica din CSP si secretar al Comitetului de partid din Comitetul de Stat al Planificarii (1987-1989). Aceasta este in mare biografia antedecembrista a actualului sef al Senatului, Nicolae Vacaroiu. Membru PCR din 1968. Dosarul sau de cadre din arhiva CC al PCR are doar 10 pagini. Pagini in care Vacaroiu este descris drept „dovedind un nivel politic si ideologic ridicat“. Intr-o fisa de apreciere din 1988, despre Vacaroiu se scria: „Pe linie politica, ca secretar al biroului Comitetului de partid din C.S.P. a desfasurat o activitate sustinuta, manifestind interes si raspundere pentru indeplinirea sarcinilor complexe si mereu crescinde ce stau in fata C.S.P., sarcini la care a reusit sa-si atraga intregul activ de partid din institutie. (...) Ca secretar al biroului Comitetului de partid in C.S.P., i se recomanda o intensificare si dinamizare a popularizarii insusirii si participarii directe a comunistilor la transpunerea in viata a hotaririlor partidului si statului nostru“. Dupa 1990, Vacaroiu a fost premier al Romaniei, senator PSD de Arges, iar in prezent este presedinte al Senatului Romaniei (2004-azi).

Sergiu Andon, deputat PC

Membru P.C.R. din 1965, Andon a fost procuror inainte de '90 la Procuratura raionului Fetesti. Ulterior, a devenit redactor la revista „Flacara“ (1968-1972), redactor de rubrica la „Scinteia“ (1972-1989); fost membru in Comisia pentru probleme de propaganda a Comitetului regional UTC Bucuresti. Pentru rezultatele bune obtinute in munca a primit Diploma de Onoare a CC al UTC. Dupa decembrie 1989 a ramas in redactia ziarului „Scinteia“ (rebotezata pentru scurt timp „Scinteia Poporului“, apoi „Adevarul“). A lucrat la „Adevarul“ pina in anul 1994, data la care era redactor-sef. Potrivit unei fise de cadre facute de Comitetul Central al P.C.R. Sectia Cadre in 1977, Andon era „un ziarist cu o temeinica pregatire teoretica si practica, cu initiativa si putere de munca, a publicat anchete, reportaje si insemnari de probleme ale eticii si echitatii socialiste cu un bogat continut de idei“. Pentru acestea, Andon era propus in fisa amintita drept corespondent de presa in strainatate. Ca presedinte al Societatii Ziaristilor din Romania, a fost implicat in scandalul instrainarii restaurantului „Marul de Aur“, principala sursa de venit a Societatii, in favoarea SC Colosal Import-Export, firma la care era actionar. Din 2004 este deputat PC de Dimbovita.

Valer Dorneanu, deputat PSD

„Din activitatea sa profesionala si obsteasca este cunoscut ca are o buna pregatire ca jurist si o indelungata experienta in aceasta profesiune. A manifestat intotdeauna preocupare pentru perfectionarea cunostintelor sale profesionale de specialitate, studiind cu mult simt de raspundere documentele de partid si actele normative care sa-l ajute in profesiunea sa de procuror la Procuratura Generala“ - asa era descris in 1987 Dorneanu intr-o fisa de cadre de la Consiliul de Stat Sectorul cancelarie, acolo unde acesta a lucrat in perioada 1985-1989. Dupa 1990, Dorneanu a fost presedintele Camerei Deputatilor din partea PSD, iar in prezent este deputat de Iasi din partea aceluiasi partid.

Ioan Talpes, senator independent

Inainte de a fi seful „spionilor“ romani in 1992, consilier prezidential al lui Ion Iliescu pe probleme de securitate si ministru de Stat in cabinetul Nastase, actualul presedinte al Uniunii Populare Social Crestine, senatorul Ioan Talpes, a fost cercetator stiintific la Centrul de Studii si Cercetari de Istorie si Teorie Militara-Bucuresti, din cadrul Ministerului Apararii Nationale 1970-1985. Membru de partid din 1968, Talpes ajunge in 1985 sef de redactie - Editura Militara, secretar al organizatiei UTC din Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti si din 1988 redactor-sef la Editura Militara. In fisa sa de cadre de la Ministerul Apararii, intocmita in 1987, Talpes era caracterizat astfel: „S-a integrat in specificul si dinamica muncii editoriale, actionind pentru incorporarea in cartile de istorie cu tematica militara a ideilor, tezelor si conceptelor din documentele de partid si opera secretarului general al partidului nostru. (Nicolae Ceausescu - n.r.)“.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.