Un cartof modificat genetic, care ar putea deveni prima planta modificata genetic autorizata a fi cultivata in UE dupa 2004, a provocat o sciziune intre statele membre. Diviziunea a fost accentuata de cererea producatorului sau, de a folosi resturile pentru alimentatia animalelor, informeaza NewsIn

Diferentele de opinii intre state au aparut miercuri, in timpul votului expertilor din cele 27 de state UE, care trebuiau sa aprobe sau sa respinga cererea companiei germane BASF.

Romania s-a situat, alaturi de alte unsprezece tari, in grupul celor care au votat impotriva (Austria, Malta, Luxemburg, Letonia, Italia, Grecia, Cipru, Polonia, Ungaria, Danemarca si Slovenia), in timp ce cinci s-au abtinut (Portugalia, Franta, Irlanda, Belgia, Germania) si zece au votat pentru (Finlanda, Spania, Bulgaria, Estonia, Marea Britanie, Olanda, Slovacia, Lituania, Suedia, Cehia).

Conform unei proceduri bine stabilite, din cauza dezacordului persistent intre cele 27 de state membre, in legatura cu organismele modificate genetic, Comisia Europeana urmeaza sa trimita dosarul inapoi la Consiliul de Ministrii, care vor avea trei luni la dispozitie pentru a se pronunta in privinta lui.

Daca din nou nu se va contura o majoritate, atunci Comisia va lua o decizie finala, fara indoiala pozitiva, deoarece se bazeaza pe avizul Agentiei Europene de Securitate Alimentara (EFSA), favorabil acestei autorizatii.

La sfarsitul anului 2005, EFSA a considerat drept "improbabil" ca acest tip de cartof "sa aiba un efect nefast asupra sanatatii umane si animale ori asupra mediului inconjurator daca se mentine in limitele de utilizare propuse".

Acest aviz a fost insa criticat de de organizatiile ecologiste, care au subliniat ca planta are o gena rezistenta la anumite antibiotice.

"Rezistenta din ce in ce mai mare la antibiotice a oamenilor si animalelor este o problema medicala recunoscuta. Orice utilizare inutila a unei gene rezistente la antibiotice intr-o planta este, in consecinta, iresponsabila", a declarat organizatia Greenpeace in aceasta vara.

In cazul in care va fi aprobata cultivarea cartofului modificat genetic, aceasta va fi primul aliment de acest tip, autorizat sa fie plantat dupa incheierea moratoriului din 2004, urmare a adoptarii unei legislatii noi referitoare la etichetare si trasabilitatea produselor.

In prezent, numai un tip de planta modificata genetic, varietatea de porumb MON 810 de Monsato, este cultivat in Europa, in principal in Spania.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.