Societatea Academica din Romania (SAR) si alte organizatii neguvernamentale isi propun sa monitorizeze activitatea universitatilor, sa realizeze un top al celor mai corupte facultati si vor sa ceara procurorului Romaniei infiintarea unui compartiment specializat pe coruptia din invatamant, informeaza NewsIn

Societatea Academica din Romania (SAR) a lansat, astazi, proiectul "Coalitia pentru Universitati Curate", proiect care isi propune descoperirea coruptiei din universitatile romanesti si realizarea unui "top al rusinii" cu facultatile de stat in care se petrec cele mai multe acte de coruptie. Presedintele SAR, Alina Mungiu Pippidi a spus, la lansarea proiectului, ca acesta isi propune "sa faca discriminare intre facultati". In acest fel, societatea civila incearca sa descopere care sunt facultatile "in care se da spaga pentru examene, in care se cumpara lucrarile de diploma sau in care taxele platite de studenti sunt folosite netransparent".

"Am creat o lista de rele practici care cuprinde de la nepotism la lipsa de transparenta financiara. Vom crea grupuri de monitori care vor discuta cu decanii din universitatile de stat, pentru ca platim cu toti pentru aceste institutii. Grupurile de monitori vor verifica modul in care se desfasoara lucrurile in facultati", a spus Pippidi.

Proiectului SAR, s-a alaturat si Colegiul Noua Europa, al carui rector, academicianul Andrei Plesu, a afirmat ca initiativa "nu este impotriva cuiva, ci este o reactie la realitati, in beneficiul invatamantului si al tinerilor, pusi in situatia de a nu-si valorifica cunostintele si talentele".

Andrei Plesu si-a motivat participarea la proiect prin doua probleme ale tinerilor din Romania. Una dintre ele este incapacitatea tinerilor care se specializeaza in universitati de renume mondial si care aleg sa se intoarca in Romania, de a se angaja la adevarata lor valoare in mediul academic, din cauza "monopolului din universitati". A doua se refera la obtinerea "facila si nemeritata" a titlurilor de doctorat de catre oameni care uneori nu parcurg nici macar toate etapele studentesti.

"Coalitia pentru Universitati Curate" este formata din cadre didactice, sindicate ale studentilor si ale profesorilor, "ale celor care au de pierdut din cauza acestei stari de fapt", a precizat presedintele SAR.
Reprezentanta Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania, Irina Sorescu, a declarat ca organizatia pe care o reprezinta s-a implicat in proiectul SAR pentru ca studentii vor o crestere a transparentei si a calitatii in sistemul de invatamant superior.

Sorescu a explicat in acelasi timp ca problemele cele mai frecvente cu care se confrunta studentii sunt mita care li se cere pentru un loc in camin, pentru a trece examenele sau faptul ca sunt obligati sa cumpere cartile scrise de profesorii de la curs. Studentii sunt nemultumiti, de asemenea, si de faptul ca unele universitati percep la cazare un fond de rulment care este ilegal, bani despre care nu li se spune cum se cheltuiesc.

Alina Mungiu-Pippidi, a mai atras atentia si asupra lipsei de transparenta a cheltuielilor din universitati. "Studentii platesc tot felul de taxe la facultati, bani despre care nu se stie unde se duc. Dar de altfel, decanii se plang permanent ca nu au bani si cer mai mult de la buget", a subliniat Pippidi.

Totodata, presedintele SAR a precizat ca are in vedere o intalnire cu procurorul general al Romaniei pentru a discuta despre infiintarea unui compartiment special pentru judecarea cauzelor de coruptie din sistemul de invatamant, care sa judece exclusiv sesizarile din domeniul invatamantului. Pippidi a spus, de altfel, ca in strategia anticoruptie pe care Romania a trebuit s-o elaboreze in vederea aderarii la UE a existat si ideea infiintarii unui astfel de compartiment, care, insa, nu a fost infiintat niciodata.

Campania se va finaliza la sfarsitul anului universitar, iar rezulttele ei vor fi publicate pe pagina de internet www.romaniacurata.ro, informeaza NewsIn.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.