44,5% dintre medici vor sa plece in strainatate, nu doar din considerente financiare, ci si pentru ca sunt convinsi ca s-ar putea afirma profesional mai bine decat in Romania, releva un sondaj realizat de Fundatia SMEU (Fondation Solidarite Medicale Europeenne) si Fundatia Ana Aslan International
Dintre medicii tineri, sub 30 de ani, nu mai putin de 75% ar vrea sa lucreze in strainatate, in comparatie cu 33,3% dintre cei cu varsta intre 30 si 40 de ani. Totusi, o mare parte a celor care intentioneaza sa plece sunt convinsi ca s-ar intoarce in Romania, dar dupa 5-7 ani, mai arata sondajul la care au participat 500 de medici si asistenti medicali din Bucuresti. Cea mai mare nemultumire a cadrelor medicale legata de sistemul sa-nitar romanesc este nivelul de salarizare, 66,6% dintre cei chestionati invocand acest motiv pentru intentia de a lucra in strainatate. Un al doilea motiv de nemultumire este managementul prost, inechitatea actului medical, lipsa de profesionalism, slaba dotare tehnica si instabilitatea legislativa. Daca cei chestionati ar avea posibilitatea sa schimbe ceva in sistemul sanitar romanesc, 44,4% ar alege sa schimbe factorii de decizie si 33,3% modul de organizare al sistemului.

Peste 50% dintre medicii intervievati au mai declarat ca, daca ar avea posibilitatea sa studieze in strainatate, ar pleca fara nici o parere de rau. Ei motiveaza ca studiul in strainatate le-ar oferi o pregatire corespunzatoare asteptarilor, superioara celei pe care o pot dobandi in Romania.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.