Mai multe modificari la Legea audiovizualului, care au trecut “discret” de Comisia de cultura din Senat, sint criticate de ONG-urile de profil

Trei dintre amendamentele cuprinse in raportul la Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii audiovizualului, adoptat de Comisia de cultura din Senat, ridica semne de intrebare in rindul reprezentantilor societatii civile.

Cea mai controversata modificare prevede marirea mandatului membrilor CNA de la sase la noua ani si scaderea mandatului presedintelui si vicepresedintelui de la sase la trei ani. Atit Ioana Avadani, presedinta Centrului pentru Jurnalism Independent, cit si de senatorii care s-au abtinut la votul in Comisie critica prevederea. “Nu consider ca este normal ca mandatul unui membru CNA sa fie mai mare de patru ani”, ne-a declarat Mihai Ungheanu (PRM).

Desi absent la vot, democratul Dan Gabriel Popa, secretarul Comisiei, spune ca proiectul a fost discutat fara sa fie anuntat pe ordinea de zi. “Eu nu stiu de ce domnul Paunescu a tinut neaparat sa o trecem, pentru ca, repet, legea este importanta. (...) S-a fortat evident pentru acest articol de prelungire a mandatelor membrilor CNA”, a afirmat Popa. Amendamentele au fost votate la 12 septembrie, in aceeasi zi cu investirea in functie a presedintelui SRTv, Alexandru Sassu, si a celui al CNA, Rasvan Popescu, fara o dezbatere publica prealabila. Ioana Avadani a spus chiar intr-o conferinta de presa de vineri ca modificarile s-au votat “discret”, desi s-ar fi impus si participarea presei la dezbateri.

Contactat de Cotidianul, presedintele Comisiei de cultura din Senat, Adrian Paunescu (foto), a refuzat sa comenteze. “Vineri dupa-amiaza nu am nici un act la mine si nu stiu exact cum stau lucrurile. Nu doresc sa intru in discutia asta fara a avea elementele de control necesare faptelor de care vorbiti”, a spus Paunescu. Cotidianul relata la data numirii ca interimari a lui Popescu si a lui Sassu in fruntea CNA si SRTv despre un “troc” politic PNL-PSD, in cadrul caruia s-ar fi negociat inclusiv prelungirea mandatelor membrilor CNA. Mandatele a trei dintre membrii Consiliului Audiovizualului, numiti de Guvern si Presedintie in 2002, ar urma sa expire in 2008.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.