Interceptarile telefoanelor sunt o moda printre institutiile din Romania, mai ales la Directia Nationala Anticoruptie, si n-o spunem noi, o spune chiar Consiliul Superior al Magistraturii intr-o nota care a aparut in urma cu putina vreme in presa
Informarea CSM arata ca, in ultimii doi ani si jumatate, DNA a ascultat telefoanele a 465 de persoane. Multe dintre aceste interceptari s-au dovedit nejustificate. S-a facut o inspectie la DNA, si asteptam si noi rezultatul, mai ales neregulile depistate.
Inspectia judiciara la DNA a activitatii procurorilor anticoruptie si a sefilor din cadrul Directiei a inceput pe 1 iunie, dupa ce ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a solicitat revocarea procurorului-sef al sectiei a doua din cadrul DNA, Doru Tulus.
Mania ascultarilor a revenit deci, in actulitate si cu ultimele declaratii ale ministrului justitiei, Tudor Chiuariu. Acesta a afirmat, nici mai mult, nici mai putin, ca DNA face cereri abuzive de ascultare a telefoanelor si ca s-a ajuns ca Parchetul sa-si exercite controlul asupra Guvernului, si nu Parlamentul. Ministrul a adaugat ca, in opinia sa, este vorba despre o “campanie concertata careia domnul Tulus i-a dat drumul a doua zi dupa ce s-a facut cererea de revocare” de la sectia a II-a a DNA. Ca totul se transforma intr-o veritabila arma politica, e grav. Dar si mai grav e faptul ca DNA nu asculta de nimeni, adica de CSM, dar ne asculta pe toti.
“Directia Nationala Anticoruptie este cel mai important serviciu secret din Romania, pentru ca are informatii, pentru ca lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, asa se lauda, astfel incat ii asculta, in general, pe politicieni”, a afirmat, luni seara, la Antena 3, ministrul Justitiei.
Ca ministrul Chiuariu nu este nici el Robin Hood al Justitiei - avand in vedere ca Romania continua sa fie considerata tara cu cel mai ridicat indice de perceptie a coruptiei (IPC) din Uniunea Europeana - ne-am dat seama, dar in cazul DNA are dreptate. La nivel national, institutiile statului stau foarte bine. Se estima ca in 2006 au fost pusi sub ascultare un milion de romani. Mare parte a mandatelor ar fi fost eliberate pe o perioada de 120 de zile, nu de 30 de zile, asa cum se credea.
Fara indoiala ca DNA a devenit in ultima vreme un fel de CNSAS, cu aceleasi practici si spectacole mediatice similare. In cazul colegiului, circul se da pe scarile consiliului, la DNA, in fata institutiei de pe Stirbei Voda.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.