Deputatii nu au reusit sa ia, ieri, o decizie in privinta raportului privind legalitatea retrocedarii Castelului Bran. Cu toate acestea, la dezbaterile din Camera Deputatilor, s-au lansat diverse ipoteze pe aceasta tema
Asa ca scandalul continua, la fel si situatia mai mult decat dubioasa a retrocedarii acestuia. In ultima vreme, piata zvonurilor legate de acest castel a fost foarte generoasa. La un moment dat, se aflase ca fusese vandut. Cel putin asa declara prin primavara presedintele Consilului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, cel care a fluturat in cadrul unei conferinte de presa o adresa oficiala a lui Dominic de Habsburg, care spune ca isi retrage oferta si s-a gasit prostul care sa sara cu banu'! Se vehicula chiar o suma de 200 de milioane de euro, ceea ce arunca in aer pretul zonei, avand in vedere ca in Europa, daca vrei sa-ti iei castel, scoti din buzunar intre 40.000 si 40 de milioane de euro. S-a dovedit ca toata povestea a fost un santaj ordinar. Ca nu pleca alde Habsburg cu castelul in spinare peste ocean, ce-i drept nu prea poate, problema e daca “foaia de parcurs” e legala, adica actul de retrocedare. Intr-un final, dupa ce tot s-a vorbit despre (i)legalitatea procesului de retrocedare a castelului Bran, s-a infiintat o subcomisie parlamentara de ancheta. Potrivit traditiei, daca vrei sa ingropi ceva, formezi o ancheta. In acest caz, se pare ca n-o sa fie asa, pentru ca sunt prea multe semne de intrebare asupra acestei retrocedari, si totusi, e vorba despre un castel, nu despre o parcela de teren din comuna Dabulenii de jos. Ieri, daca alesii nostri se intelegeau cat de cat si ajungeau la un numitor comun, aveam toate sansele sa aflam daca Branul a intrat pe mana lui Dominic de Habsburg legal sau ilegal. Discutiile vizand raportul au fost marcate de incidente si cereri repetate de drept la replica, presedintele de sedinta fiind nevoit in cateva randuri sa “taie” microfonul mai multor vorbitori. Dezbaterile s-au blocat vreme indelungata pe chestiuni de procedura, existand mai multi deputati care au solicitat retrimiterea raportului la subcomisie, cea care a trebuit sa stabileasca daca documentele care au stat la baza retrocedarii au fost legale. In principiu, din analiza facuta asupra acestei retrocedari, s-a stabilit ca au fost comise mai multe ilegalitati. Ieri, puteam deci, sa avem un raspuns final si oficial. Concluzia principala a raportului comisiei este ca actul de retrocedare a Castelului Bran este lovit de nulitate absoluta, pentru ca nu s-au respectat prevederile legilor existente, prevederi potrivit carora domeniul public este inalienabil. Bineinteles ca nici familia de Habsburg n-a stat cu mainile in san, asa ca
s-a pus pe scris, destinatarii fiind Camera Deputatilor si premierul Tariceanu, scrisoare in care se spunea ca raportul e asa si pe dincolo, in concluzie, nu e bun si interpreteaza gresit legea iar in caz contrar, adica daca destinatarii nu resping raportul, statul roman e bun de plata. 150 de milioane de euro. Doar atat.
Pana una alta, distinsa familie de Habsburg va trebui sa probeze niste acuzatii destul de grave. Atat ea cat si autoritatile locale brasovene care, pe langa bombe lansate in conferinte de presa, nu au facut nimic. Cica n-au fost bani.
Deputatul PRM Ilie Merce a declarat, ieri, la dezbaterea raportului, ca Dominic de Habsburg ar fi complicele autoritatilor locale din Brasov, mai precis, spune domnia-sa, ca “Dominic de Habsburg, impreuna cu sfatuitorii sai, au gandit un plan de mare coruptie, pe care l-au pus in aplicare cu complicitatea judetului Brasov. In simple cuvinte, schema sta asa: voi imi retrocedati castelul si eu vi-l vand inapoi, pe o gramada de bani publici, apoi impartim castigul”. Devine din ce in ce mai interesant. Dar deocamdata, fara dovezi si probe concrete, nu poti sa faci nimic, dar poti sa spui orice. Si nici opiniei publice nu-i miroase prea bine “afacerea Bran”, dar lipsesc dovezile concrete.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.