Ministrul muncii, Paul Pacuraru, a facut, ieri, un anunt soc pentru intreaga tara: “Noi incercam sa ii aducem pe romani acasa. Romania incearca sa ii aduca pe acesti romani acasa”, referindu-se la cei doua milioane de romani sezonieri plecati la munca in strainatate, informeaza Rompres
Este greu de inteles ratiunea acestei declaratii, deoarece ministrul fie nu cunoaste numarul somerilor care behaie de foame in toata tara, fie s-a uitat prea mult la reclama S.F.-istica a unui contidian central care ruleaza pe televizor. Mai mult, romanii plecati la munca peste granita nu sunt doar o gura in minus la masa zilnica, ci o sursa foarte importanta de venit, atat pentru familiile lor, cat si pentru bugetul de stat.
Insusi ministrul Pacuraru invoca datele neoficiale care indica peste doua milioane de romani plecati la munca in strainatate, si alti patru milioane de romani stabiliti definitiv in alte tari. “Se estimeaza doua milioane, neoficial. Oficial sunt mai putin inregistrati. Dar, din pacate, este vorba de populatia activa”, declara ingrijorat ministrul Muncii. Intrebarea este daca nu cumva aceasta “populatie activa” peste granita, va deveni “pasiva” la intoarcerea in tara? De ce sa renunte cineva la un salariu de 2.000 de euro pentru unul de 200? Deocamdata, cifrele vorbesc - conform datelor estimate de BNR, romanii de peste granita vor trimite in tara peste cinci miliarde de euro, pana la sfarsitul lui 2007, raportat la Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei, care este de circa 100 miliarde de euro.
Incercand sa-si motiveze afirmatia, Paul Pacuraru a mentionat ca, deocamdata, piata muncii din Romania nu este afectata de procesul de scadere demografica, insa remarca “o ruptura intre mediul universitar si administratie”. In completarea ilustrei strategii, ministrul a promis ca, de anul viitor, va institui un observator social care “va aduna mediul politic, administrativ si universitar, pentru a vorbi aceeasi limba” (?).
Pe de alta parte, reamintim ca acelasi ministru al Muncii, cu aceeasi pornire spre “reforma”, va propune Guvernului ca institutiile
publice sa nu mai acorde angajatilor tichete de masa in anul 2008. Motivul - limitarea cheltuielilor bugetare care sa permita respectarea angajamentelor interne si internationale, inclusiv in ceea ce priveste deficitul bugetar (!). Acest proiect de ordonanta de urgenta, privind cheltuielile de personal, este deja semnat de ministrul Muncii, Paul Pacuraru, si ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, fiind avizat de ministrul Economiei si Finantelor si de cel al Justitiei.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.